Kyslé mlieka v lete osviežia aj nasýtia

Kyslomliečne výrobky v našej strave

V teplých letných dňoch nám veľmi dobre padne správne vychladené acidofilné alebo kefírové mlieko. Príjemne osvieži, zaženie smäd a dokonca aj hlad.

Mlieko a mliečne výrobky by mali byť každodennou súčasťou pestrej a zdravej stravy. Zvlášť cenné sú kyslomliečne výrobky – nielen pre ich lahodnú chuť, ale blahodarne tiež pôsobia na organizmus, preto ich odporúčajú aj odborníci. Prečo? Vysvetľuje MUDr. Katarína Babinská, zo Združenia pre zdravie a výživu.

·      Kyslomliečne výrobky sa vyrábajú z mlieka pôsobením špeciálnych baktérii. Podľa druhu použitých mikroorganizmov je výsledkom acidofilné mlieko, jogurt, kefír, či kyslé mlieko. Pri výrobe kyslomliečnych výrobkov sa v procese fermentácie skvasuje mliečny cukor – laktóza. Vďaka jej zníženému obsahu kyslomliečne výrobky dobre znášajú aj ľudia s intoleranciou laktózy, ktorým mliečny cukor spôsobuje nepríjemné tráviace ťažkosti.

·      Kyslomliečne výrobky sú vynikajúcim zdrojom mnohých živín, ktoré organizmus človeka potrebuje pre svoju správnu funkciuSú bohaté na vápnik, obsahujú plnohodnotné bielkoviny, vitamíny D, A, B2, navyše i mnohé biologicky aktívne látky s prospešným účinkom na zdravie. Pre deti, ktoré neobľubujú mlieko, sú kyslomliečne výrobky plnohodnotnou a rovnocennou náhradou.

·      Významnú skupinu tvoria produkty s obsahom probiotických mikroorganizmov. Majú celý rad priaznivých účinkov na zdravie – podporujú rast prospešnej mikroflóry v tráviacej sústave človeka a potláčajú rozvoj škodlivých baktérií. Uľahčujú proces trávenia, upravujú vyprázdňovanie a pomáhajú pri ťažkostiach s hnačkou alebo zápchou. Dobre vplývajú na hladinu cholesterolu v krvi, prispievajú k posilňovaniu imunitného systému.

·      Živnou pôdou pre baktérie mliečneho kvasenia sú prebiotiká, medzi ktoré patrí i potravinová vláknina. Tieto látky prechádzajú tenkým črevom nezmenené do hrubého čreva, kde ich potom trávia prospešné mikroorganizmy. Dostatočným príjmom ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov bohatých na vlákninu možno vytvoriť mikroorganizmom vhodné prostredie pre rozmnožovanie a dať zelenú ich priaznivým účinkom.

Acidofilné mlieko a kefír – v čom je rozdiel?)
Acidofilné mlieko je kravské mlieko obohatené o ušľachtilé druhy mliečnych baktérií. Je ľahšie stráviteľné a odporúča sa ľuďom, ktorým bežné mlieko spôsobuje tráviace ťažkosti.

Kefír je kvasený mliečny nápoj pôvodom z Kaukazských hôr, ktorý sa pripravuje z kozieho, kravského alebo ovčieho mlieka a kefírového zrna. Má konzistenciu podobnú riedkemu jogurtu a kyslastú, mierne perlivú chuť.

Autor: Wera
Foto: Ingimage

Kyslomliečne výrobky v našej strave