Gaštany voňajú na uliciach a hrejú vo vreckách

Kedysi patrili gaštany medzi najviac konzumované potraviny. Je to jedna z najstarších drevín na Zemeguli a jej pôvod vedci zakomponovali až do doby bronzovej a Malej Ázie. V období Antiky sa vraj rozšírili do Európy a pred viac ako 2 000 rokmi ich už pestovali starí Gréci a Rimania Bolo to dávno pred tým, ako boli do Európy priviezli zemiaky. Gaštany sa v dávnych dobách používali aj ako platidlo. Nie je isté, odkiaľ prišli jedlé gaštany na Slovensko. Niektoré zdroje uvádzajú, že práve jedlé gaštany patria medzi jediné pozitíva, ktoré k nám priniesli Turci v stredoveku počas svojich nepríjemných nájazdov.

Dobrota vhodná aj pre celiatikov
Gaštany jedlé sú chutný plod jesene. Obsahujú vysokú dávku vitamínu C, ochraňujú a detoxikujú celé telo a pomôžu aj s problémovým schudnutím. Gaštany neobsahujú takmer nijaké kalórie (asi 180 kalórií na 100 gramov). Obsahujú len 3 % tuku, nijaký cholesterol, ani glutén, takže sa netreba báť priberania. Obsahujú menej kalórií ako napríklad mandle, lieskové oriešky alebo sušené ovocie. Vďaka tomu, že neobsahujú sodík, lepok, ani glukózu, sú vhodné aj pre celiatikov a tiež pre diabetikov.

Nenáročný na pestovanie
Gaštan jedlý je strom, ktorý dorastá do výšky okolo 25 metrov a zdravý dospelý dokáže poskytnúť až 150 kg plodov. Nie je náročný na pestovanie, je veľmi odolný, zvládne letné horúčavy ale aj zimné mrazy. Pre dobrý rast a vývoj mu vyhovujú mierne až teplé podnebné pásma. Prvé gaštany, vhodné na konzumáciu začína  rodiť v  čase okolo 9 roku života. Ak ste si gaštan vypestovali poctivo zo semena, tak rodivosť sa posúva na hranicu až okolo 14 – 16 roku života stromu. Chutné plody gaštanu sa zbierajú na jeseň (september, október, začiatok novembra)

Čo obsahujú jedlé gaštany?
Gaštany sú nabité účinnými látkami, vďaka ktorým sa Vaše zdravie zlepší za krátky čas. Keď je sezóna gaštanov, tak ich určite neignorujte Voda, bielkoviny, sacharidy, tuk, vláknina, železo, horčík, vápnik, fosfor, sodík, draslík, mangán, meď, zinok, selén, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, kyselina pantoténová a kyselina listová.

Ako si pripravíte pečené gaštany?
Nazbierané gaštany umyte a nožom narežte po dĺžke, alebo do kríža do hĺbky pár milimetrov. Na hodinku ich nechajte namočené vo vode a  takto upravené dajte na plech piecť do rúry pri teplote 220 °C. Často nimi pohrkajte, aby neprihoreli. Upečené gaštany sú popraskané a o niečo tmavšie. Lúpte ich ešte za horúca, pretože keď vychladnú stuhnú a lúpu sa horšie. Ak ich chcete upiecť rýchlejšie, namočte ich pred pečením na niekoľko hodín do studenej vody.

Zdroj: aka
Foto: Shutterstock