Správna výživa v chorobe: nevyhnutnosť, na ktorú často zabúdame

Výživa v chorobe

Vo svete, v ktorom sa všetci snažia schudnúť sú onkologickí pacienti ohrození opačným problémom. Aj minimálna strata hmotnosti môže byť pre nich fatálna. Obzvlášť rizikové sú nádory v oblasti hlavy a krku, pankreasu, žalúdka a pľúc. Nutricia preto prináša onkologickým pacientom a ich rodinám šancu dozvedieť sa viac o odporúčanej výžive a udržiavaní hmotnosti.

 

Akoby toho nebolo dosť, pacienti bojujúci s nádorovým ochorením sú vystavovaní viacerým hrozbám. Pri často vyčerpávajúcej liečbe niekedy dochádza k neplánovanej strate telesnej hmotnosti. Vzniká tak riziko podvýživy, ktorá môže podkopať snahy o uzdravenie. Zo skríningu 4423 pacientov od 101 onkológov z 84 miest na Slovensku vyplynulo, že až 53 percent pacientov je ohrozených podvýživou. 42 percent pacientov zase stratilo v priebehu troch mesiacov predchádzajúcich skríningu viac ako 5 percent hmotnosti. Prečo je to nebezpečné?

 

Stratu hmotnosti nikdy neberte na ľahkú váhu
Je veľmi dôležité uvedomiť si, aké nebezpečné je riadiť sa informáciami z neoverených zdrojov. Prvé, čo pacient s rakovinou a jeho rodina urobí je, že hľadajú informácie na internete. Na pochybných stránkach a diskusných fórach sa stretnú s odporúčaniami, že nádor treba vyhladovať. Nie je to však tak. Skôr ako nádor, vyhladujete vlastnú imunitu. V takýchto krízových prípadoch stačí aj drobný úbytok hmotnosti a celý biologický systém je na špirále smrti. Napríklad zníženie hmotnosti o 5 percent počas troch mesiacov značne skomplikuje liečbu. U sedemdesiatkilového pacienta je to len 3,5 kilogramu a už dochádza k strate svalovej hmoty a teda k oslabeniu srdca alebo pľúcnych svalov, ktoré už znamená bezprostredné ohrozenie života.

 

Žiadne zázračné diéty ani zaručené doplnky
Podobne nebezpečné môžu byť aj experimenty so životným štýlom a diétami. Samozrejme, vždy je lepšie sa stravovať zdravo, ale v rozdielnych prípadoch má slovo zdravo rôzne významy. Kým ovocie a zelenina sú vždy dobrý nápad, prechod na vegetariánsku alebo vegánsku stravu sa pacientom s nádorovým ochorením rozhodne neodporúča. Základným predpokladom je ustrážiť si dostatočný príjem kalórií a bielkovín z rôznych zdrojov potravy.

Odborníci tiež odporúčajú dať si pozor na konzumáciu pokútnych výživových doplnkov a bylinných prípravkov. Niektoré totiž môžu znížiť, alebo úplne vynulovať, účinnosť nevyhnutných liekov. Patria medzi ne na byliny ako ženšen, ginko a ľubovník, ale aj zelený čaj, káva, červené víno, cesnak alebo grapefruit. Onkologickým pacientom preto odporúčame konzultovať prípadnú samoliečbu s lekárom.

 

Nestrácajte na duchu ani na váhe
Vedomosti o tom, na čo si dávať pozor môžu zachrániť život. Prevencia však spočíva aj v tom, že pacient a jeho rodina podniknú aktívne kroky k udržaniu stabilnej hmotnosti. Odporúčaný nutričný plán pre pacientov s onkologickým ochorením vyzerá asi nasledovne:

  • 2 litre tekutiny denne
  • 30 kcal na kilogram telesnej hmotnosti pacienta denne
  • 1,5 g gramu bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti pacienta denne (dobrým zdrojom bielkovín sú hydina, ryby, mliečne výrobky a vajcia)
  • Uprednostnite rastlinné tuky
  • Konzumujte vyváženú a pestrú stravu v pravidelných malých porciách, aj 6 krát denne
  • Jedzte to, čo vám chutí

Ak to stále nestačí a pacient stráca hmotnosť, alebo ak sa chce uistiť, je dobré siahnuť po špeciálnych nutričných drinkoch vyvinutých pre pacientov ohrozených stratou hmotnosti. Takéto prípravky slúžia na zabezpečenie nutričných potrieb pacientov a je možné ich používať len pod dohľadom lekára. Tieto prípravky boli vyrobené pre pacientov, u ktorých je lekárom určená nutričná potreba, ktorú nie je možné pokryť výlučne zmenou bežných stravovacích návykov.

Chcete sa o tejto téme dozvedieť viac? Práve spustená stránka http://onkovyziva.sk/ poskytuje vedeckými štúdiami podložené návody, ako by sa mal stravovať pacient s onkologickým ochorením. Nájdete tam aj hmotnostnú tabuľku, ktorá pomôže pacientom a ich rodinám udržať hmotnosť pod kontrolou.

Výživa v chorobe