Recept na zaručené krehké linecké pečivo

Zlepované linecké pečivo je jedným z najtypickejších vianočných druhov u nás. Hoci má táto klasika z rakúskeho Linzu nespočetné množstvo variácií, základ tvoria dva malé vykrojené tvary, ktoré sú zlepené džemom. Ten presvitá cez linecké očko – malé koliesko alebo iný tvar vyrezaný uprostred vrchnej časti. Či už na Vianoce pečiete len dva druhy, alebo dokonca dvadsať, linecké pečivo vám vďaka ich typickému očku nebudú chýbať. Vyskúšajte náš recept a potom len ticho sledujte, ktorý druh vianočného pečiva zmizne ako prvý.

 

Linecké cesto je jednoduché. Jeho základ tvoria len tri suroviny: hladká múka s vysokým obsahom lepku (00), maslo a práškový cukor. A na každých 300 g múky jeden až tri žĺtky a štipka soli. Musíte však pracovať rýchlo – pri miesení cesta aj pri jeho vaľkaní a vykrajovaní. Nemá totiž rado teplo ľudských rúk. Čím dlhšie ho budete spracovávať, tým bude po upečení menej krehké.

Čas prípravy: 1 hodina
Čas pečenia: 10 minút

Budete potrebovať (na 40 kúskov):

  • 300 g hladkej múky, ideálne typ 00
  • 150 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • 170 g masla
  • 1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry
  • džem podľa chuti

 

Ako postupovať?

Do misky preosejte múku, pridajte cukor a citrónovú kôru a premiešajte. Potom pridajte žĺtky, zmäknuté maslo nakrájané na kúsky a rýchlo vypracujte cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chlade aspoň dve hodiny.

Potom cesto rýchlo rozvaľkajte na jemne pomúčenej podložke a vykrajujte rôzne tvary. Do polovice z nich vykrojte ešte stred.

Pomocou širokého noža ich položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte ich 10 minút v rúre vyhriatej na 170 °C. Ak vaša rúra nepečie rovnomerne, neostáva vám iné len plech približne v polovici pečenia otočiť.

TIP: Ak uvažujete o novej rúre, výborne vám poslúži niektorá z energeticky úsporných vstavaných rúr alebo sporákov MORA s patentovaným klenutým vnútorným priestorom na dokonale rovnomerné pečenie.

Po upečení zlepte tvary džemom podľa chuti. Vhodnejšie sú tie kyslejšie, napríklad ríbezľový. Polovicu z nich môžete zlepiť lieskovo-orieškovou nátierkou.

Zdroj: Iveta H.