Ľanové semiačka – malý zázrak

V potravinách ich často obchádzame, vnímame ich viac-menej len ako posýpku na pečive a neprikladáme im v našom jedálničku veľký význam či dôležitosť. A práve pri ľane platí, že čím menšie, tým lepšie.

Hoci sú ľanové semiačka malé a nevýrazné, sú o to zdravšie a pre naše telo dôležité. Každé semiačko je bohatým zdrojom tukov – omega 3 a 6 mastných kyselín, vlákniny, bielkovín, minerálnych látok, vitamínov a lignanov.

Ak práve krútite hlavou a premýšľate, že čo je bohaté na tuky, predsa nemôže byť zdravé, môžete zostať pokojné. Nie je tuk ako tuk, len svet pobláznený nízkotučnými potravinami, narobil v chápaní tukov poriadne zmätky. Tuk, ktorý je v semiačkach, orechoch a olejoch, je veľmi dôležitý pre naše správne fungovanie a zaručuje krásny a zdravý vzhľad pokožky, vlasov a nechtov. Tuky sú zásobárňou energie, stavebnou zložkou buniek a rozpúšťajú sa v nich niektoré vitamíny. Ale tak ako pri všetkom, platí – všetkého s mierou. Omega 3 a omega 6 mastné kyseliny majú podľa výskumov zdraviu prospešné účinky – pomáhajú pri srdcovo-cievnych ochoreniach. Znižujú riziko infarktu, upravujú hladinu cholesterolu a krvný tlak, majú antikarcinogénne účinky. Sú výborné nielen pri prevencii rakoviny, ale aj cukrovky. Vláknina je dôležitá pre správne fungovanie našich čriev, pretože pomáha odvádzať z tela odpadové látky a udržiava priaznivú bakteriálnu flóru. Z vitamínov a minerálov v ňom nájdeme železo, zinok, vitamíny E, B, horčík, vápnik, draslík, mangán, molybdén, chróm, meď a kremík. Ľanové semiačka sú najbohatším zdrojom lignanov, ktoré sú výbornou prevenciou proti rakovine hrubého čreva, prsníka či prostaty. Lignany sú taktiež výbornými antioxidantami.

Keď sú črevá lenivé…
Skúste jednu-dve čajové lyžičky pomletého ľanu každý deň. Ľanové semiačka na chvíľu namočte do vody a pomeľte v mlynčeku na kávu. Pomletý ľan dokáže uvoľniť do tela viac prospešných látok, len ho treba hneď skonzumovať a neskladovať, pretože časom sa v ňom totiž hromadia škodlivé látky. Takýto ľan môžete použiť napríklad aj do šalátov alebo pridať do ranných cereálií. Ľan taktiež pomáha produkovať žalúdočnú kyselinu, takže síce nepriamo, ale je užitočným pomocníkom aj pri liečbe žalúdočných vredov. Okrem tráviacich problémov, pomáha pri reume alebo artritíde.

Ak budete nabudúce v obchode, spomeňte si na tieto zázračné semiačka. Stoja pár centov a myslím, že ich využije každá z nás… minimálne večer k filmu – namiesto čipsov alebo čokolády.

Zdroj: Michaele M.