Dozrievajú orechy, nepremeškajte a nazbierajte si

Orechy majú na ľudské zdravie celú škálu pozitívnych účinkov. Pomáhajú podporovať správnu funkciu mozgu – podporujú pamäť a myslenie. Majú vplyv na náladu – zvyšujú vylučovanie dopamínu a serotonínu. Ochraňujú cievy a srdce, znižujú cholesterol a riziko vzniku mozgovej mŕtvice, čiže majú antisklerotický účinok a ich pravidelná konzumácia znižuje riziko až o 50 %. Majú protirakovinový a antioxidačný účinok, anti-diabetický, pri ich konzumácii nižšie riziko vzniku cukrovky 2.typu a podporujú výkonnosť imunitného systému.

Orechy sú zdroj kvalitných bielkovín, rastlinných tukov s obsahom nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, vitamínov a mnohých minerálov. Látky, ktoré obsahujú vyživujú mozog, uplatňujú sa v prevencii civilizačných ochorení pretože chránia organizmus pred voľnými kyslíkovými radikálmi, majú omladzovací efekt a predlžujú život. Kvôli nízkemu obsahu cukrov sú vhodné aj pre diabetikov a pre výživovú hodnotu si ich cenia aj vegetariáni.

Orechy sú charakteristické veľkým obsahom:

  • Bielkovín – kvalitných.
  • Nenasýtených mastných kyselín (MK) – omega-3 mastné kyseliny, pričom obsahujú najvyššie množstvo omega-3 mastných kyselín zo všetkých druhov orechov.
  • Vitamínov B – vrátane kyseliny listovej.
  • Vitamínov E a A – čím sú čerstvejšie, tým je obsah vitamínov vyšší.
  • Minerálov a stopových prvkov – sú bohatým zdrojom horčíka, železa, zinku, draslíka, medi či selénu.

 

1. Ich pravidelné chrumkanie znižuje hladinu cholesterolu a podporuje imunitný systém, 50 g denne je ideálne množstvo.

2. Zo všetkých orechov obsahujú najviac 3 omega nenasýtených mastných kyselín, ktoré dokázateľne zlepšujú činnosť srdca a udržiavajú našu pamäť v dobrej forme.

3. Kto si dopraje 30 g denne, zníži riziko priberania.

4. Žiadna šanca vráskam. Dostatok vitamínu E má dokázateľné vyhladzujúce účinky.

5. Snack pre vegetariánov: Vlašské orechy obsahujú 14 % bielkovín, ktoré robia kotletám ozajstnú konkurenciu.

Nenasýtené tuky obsiahnuté v orechoch slúžia na čistenie ciev a?chránia srdce. Vitamín A?podporuje zrak. Čerstvo vylúpané orechy sú najlepšie. Olúpané by ste mali skladovať vo vzduchotesnom vrecku a?po otvorení rýchlo skonzumovať. Inak zatuchnú.