Dôležité zložky potravín- časť druhá:

Správne zvolené zdravé tuky nielenže nie sú nebezpečné, ich konzumácia je dokonca zdraviu veľmi prospešná.

Keď sa povie slovo tuk v súvislosti so stravou, veľa ľudí, a najmä žien, sa tejto zložky radšej stráni. Z jedálnička veľmi často vylučujeme tuky v domnienke, že sú nezdravé a len vďaka nim priberáme. Opak je však pravdou. Správne zvolené zdravé tuky nielenže nie sú nebezpečné, ich konzumácia je dokonca zdraviu veľmi prospešná.

Tuky pre zdravší život
Malé množstvo správne zvoleného tuku pôsobí priaznivo na celkový zdravotný stav človeka. Je však veľmi dôležité rozlišovať, ktoré tuky sú zdraviu prospešné, a ktoré naopak zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. Nenasýtené tuky (napr. poly-nenasýtené tuky, ako omega-3) sa považujú za zdraviu prospešné, pretože dokážu udržiavať cholesterol na normálnej úrovni.

Podľa slov mnohých lekárov, omega-3 a omega-9 mastné kyseliny riadia činnosť srdca, pomáhajú pri rôznych biologických funkciách, upravujú oslabený imunitný systém a činnosť pohlavných orgánov.

Ktoré potraviny obsahujú zdravé tuky?
Aby sme vedeli vybrať správne potraviny pre konzumáciu, je dôležité poznať rozdiel medzi zdravými a nezdravými tukmi. Tie zdraviu prospešné sa nachádzajú v mnohých zdravých olejoch, predovšetkým v olivovom oleji. Samotné olivy obsahujú mnoho dôležitých zložiek pre správnu funkciu organizmu. Olej je vhodné pridávať skôr do šalátov, vyprážanie a zahrievanie sa neodporúča. Aj čokoláda s vysokým obsahom kakaa môže mať priaznivý dopad na vaše zdravie. Okrem zdravých tukov obsahuje aj vitamíny A, B, C, E, horčík a draslík. Je dôležité však rozoznať, ktorá čokoláda je tá správna. Najlepšou voľbou je čokoláda s obsahom kakaa minimálne 70 percent a trstinovým cukrom.

Výborným zdrojom zdravých tukov sú tiež ryby, mäso z diviny, alebo rôzne strukoviny ako fazuľa, hrach, šošovica, cícer a iné. Správnou kombináciou jedál dokážete zabezpečiť prítomnosť zdravých tukov v každom jedle počas dňa, dokonca aj v menších maškrtách.

Aký je optimálny príjem zdravých tukov?
Pravidlom číslo jeden je zamerať sa na zdraviu prospešné tuky, ktoré sú uvedené vyššie. Vďaka tomu sa človek ľahšie orientuje pri výbere potravín s obsahom zdravých tukov. Optimálny denný prísun kalórií z týchto tukov je 30 percent, pričom na ich prítomnosť v jedálničku by mali dbať najmä ženy. Ich zdraviu totiž prospievajú vo výraznejšej forme než v prípade mužov.

Zdroj: AF
Foto: Shutterstock