Plodová zelenina, ako paradajky, paprika alebo uhorky sú bohaté na vitamín B, C a K, ale aj na alkaloidy, karotén a rôzne minerálne látky. Napríklad zelená paprika je výdatný zdroj kyseliny listovej, ktorá má pozitívne účinky na krvotvorbu, chráni srdce a zlepšuje náladu. Cibuľa má množstvo vitamínov, éterických olejov a živín s obsahom síry, železa, medi, fosforu, selénu, ako aj fytoncíd, ktorý ničí choroboplodné zárodky a zastavuje rast niektorých baktérií a mikroorganizmov. Mrkva je bohatá na betakarotén, vitamíny B, C, D a E, minerály a stopové prvky. Pomáha očiam, znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávenie
Mnohé z užitočných rastlinných živín sú vo svojej podstate antioxidanty. Sú to látky, ktoré poskytujú bunkám ochranu pred poškodením z oxidatívneho stresu, a to tak, že viažu nestabilné voľné kyslíkové radikály. Medzi antioxidanty patria niektoré vitamíny, ale aj látky nevitamínovej povahy, napríklad karotenoidy a minerály. Názornou ukážkou preventívneho pôsobenia antioxidantov je rozkrojené jablko ponechané voľne na vzduchu. Kyslík, ktorý je vo vzduchu, v ňom spúšťa oxidatívne procesy, v dôsledku čoho rýchlo zhnedne. Ak sa však jablko pokvapká citrónovou šťavou, ktorá obsahuje vitamín C, oxidatívne procesy sa spomalia a dužina ostane bledožltá. Podobne je to aj s naším organizmom. Antioxidanty nájdeme v ovocí, zelenine, strukovinách, bylinách, ale aj celozrnných obilninách, obilných klíčkoch a rastlinných olejoch. Množstvo antioxidantov sa nachádza aj v korení. Mletý klinček sa vyznačuje najvyššou antioxidačnou aktivitou zo všetkých rastlinných potravín.
V záujme zabezpečenia dostatočného príjmu antioxidantov by sme mali konzumovať rastlinné potraviny každý deň, v dostatočnom množstve, v plnej pestrosti a striedať jednotlivé druhy zeleniny, ovocia, strukovín, byliniek a korenín. Ak to budeme robiť každý deň, potom nemusíme počítať, v ktorej potravine sa koľko akej látky vyskytuje. Automaticky si zabezpečíme dostatočný prísun antioxidantov a ostatných fytochemikálií.