Okolo čučoriedok, melónu či zázvoru chodíme denne, no veľa z nás ani len netuší, že chodí doslova okolo vitamínovej bomby. Všetky tri patria do skupiny najzdravších potravín, no žiaľ sezóna melónu a čučoriedok je obmedzená – len v lete. Preto si poriadne užite tieto týždne a nadopujte sa vitamínmi.
Čučoriedky
Ešte ste ich nejedli? Využite každú šancu, tieto malé fialové guľôčky rozhodne stoja za to. Sú asi najlepším zdrojom antioxidantov z ovocnej ríše, ničia voľné radikály a tým zabraňujú starnutiu buniek. Sú výborná prevencia kardiovaskulárnych ochorení. Chránia organizmus pred stresom, Alzheimerovou chorobou či rakovinou a dokonca zlepšujú aj zrak. Vďaka vysokému obsahu vlákniny upravujú problémy s trávením. Sú výborný zdroj vitamínu C, železa, mangánu a medi. Skvelé je, že hlavným zdrojom čučoriedok je stále les, takže aj tie z obchodu sú väčšinou bez použitia chemikálii či hnojív.
Melón
Melónová sezóna sa začína, preto si ch doprajte, koľko telo ráči. Melón totiž nie je len cukor a voda, ale má veľkú výživovú hodnotu. Je zdrojom vitamínu C, B, beta-karotenu, lykopenu, draslíka a horčíka. Lykopen v dužine zabraňuje vzniku rôznych druhov rakoviny. Vďaka draslíku je melón výborná a chutná prevencia proti ochoreniam srdca, dôležitý pre mozog a zabraňuje zadržiavaniu vody v tele. Horčík bojuje proti stresu, podráždenosti, svalovým kŕčom a napätiu. Výborné na melóne okrem jeho chuti je to, že skvelo zasýti a má málo kalórií.
Zázvor
Liečivé účinky zázvoru využíva čínska medicína a ayurvéda už niekoľko storočí. Je vynikajúcim pomocníkom pri zápaloch hrubého čreva alebo pri ďalších gastrointestinálnych problémoch. Zlepšuje trávenie, pomáha pri zápchach, zmierňuje hlieny. Udržuje zdravý srdcovo-cievny systém, pomáha pri nachladnutiach a dokonca pravidelná konzumácia zmierňuje bolesti pri artritíde. Vynikajúce výsledky sú aj pri liečení a prevencii rakoviny, dokonca výťažky z neho využíva stále viac a viac aj moderná medicína. Zo zázvoru ľahko pripravíte čaj tak, že koreň nastrúhate, zalejete horúcou vodou a necháte niekoľko minút lúhovať. Výborná je aj čerstvá šťava.
-aka-