Čučoriedky, melón, zázvor… Extra zdravé

čučoriedky, melón a zázvor

Okolo čučoriedok, melónu či zázvoru chodíme denne, no veľa z nás ani len netuší, že chodí doslova okolo vitamínovej bomby.  Všetky tri patria do skupiny najzdravších potravín,  no žiaľ sezóna melónu a čučoriedok je obmedzená – len v lete. Preto si poriadne užite tieto týždne a nadopujte sa vitamínmi.

Čučoriedky
Ešte ste ich nejedli? Využite každú šancu, tieto malé fialové guľôčky rozhodne stoja za to.  Sú asi najlepším zdrojom antioxidantov  z ovocnej ríše, ničia voľné radikály a tým zabraňujú starnutiu buniek. Sú výborná prevencia kardiovaskulárnych ochorení. Chránia organizmus pred stresom, Alzheimerovou chorobou či rakovinou a dokonca zlepšujú aj zrak. Vďaka vysokému obsahu vlákniny upravujú  problémy s trávením.  Sú výborný zdroj vitamínu C, železa, mangánu a medi. Skvelé je, že hlavným zdrojom čučoriedok je stále les, takže aj tie z obchodu sú väčšinou bez použitia chemikálii či hnojív.

Melón
Melónová sezóna sa začína, preto si ch doprajte, koľko telo ráči. Melón totiž nie je len cukor a voda, ale má veľkú výživovú hodnotu. Je zdrojom vitamínu C, B, beta-karotenu, lykopenu, draslíka a horčíka.  Lykopen v dužine zabraňuje vzniku rôznych druhov rakoviny. Vďaka draslíku je melón výborná a chutná prevencia proti ochoreniam srdca, dôležitý pre mozog a zabraňuje zadržiavaniu vody v tele. Horčík bojuje proti stresu, podráždenosti, svalovým kŕčom a napätiu. Výborné na melóne okrem jeho chuti je to, že skvelo zasýti a má málo kalórií.

Zázvor
Liečivé účinky zázvoru  využíva  čínska medicína a ayurvéda už niekoľko storočí.  Je vynikajúcim pomocníkom pri zápaloch hrubého čreva alebo pri ďalších gastrointestinálnych problémoch.  Zlepšuje trávenie, pomáha pri zápchach, zmierňuje hlieny.  Udržuje zdravý srdcovo-cievny systém, pomáha pri nachladnutiach a dokonca  pravidelná konzumácia zmierňuje bolesti pri artritíde. Vynikajúce výsledky sú aj pri liečení a prevencii rakoviny, dokonca výťažky z neho  využíva stále viac a viac aj moderná medicína. Zo zázvoru ľahko pripravíte čaj tak, že koreň nastrúhate, zalejete horúcou vodou a necháte niekoľko minút lúhovať. Výborná je aj čerstvá šťava.

-aka-