Ako odľahčiť organizmus a cítiť sa ako znovuzrodená

Ako odľahčiť organizmus a cítiť sa ako znovuzrodená

Slniečko prišlo ani sme sa nezazdali a pripomenulo, že sme v zime všeličo zanedbali. Teraz je príležitosť dobehnúť zameškané, práve teraz sa možno zbaviť kíl, ktoré sa na nás v zime nalepili. V záhradách je bohatá úroda, stačí len vedieť aké dobroty z nej pripraviť. Odborníčka na výživu MUDr. Katarína Babinská ponúka niekoľko rád, ako si upraviť stravovací režim a vyhnúť sa rýchlym hladovkám a prísnym diétam.

1.    Jedlo je pôžitok a ľahšia strava nás oň nemusí ochudobniť. Existuje mnoho chutných a na pohľad aj lákavých pokrmov, ktoré sú zdravé a pritom umožňujú chudnúť.

2.    Naplánujte si 5 jedál denne v pravidelných intervaloch – vyhnete sa náhlemu „vlčiemu“ hladu. Jedávajte však menšie porcie ako zvyčajne.

3.    Nevynechávajte raňajky. Ak vám ráno nechutí jesť, dajte si ich o čosi neskôr. Kto raňajky úplne vynecháva, je náchylný prejedať sa popoludní alebo večer.

4.    Hlavným jedlom by mal byť kompletný ľahký obed. Vhodné sú zeleninové polievky bez zápražky. Obmedzujte najmä prílohy (ryža, zemiaky, knedle, cestoviny a pod.). Večerajte striedmo.

5.    Do stravy zaraďte čo najviac zeleniny. Má nízky obsah energie a telu poskytuje množstvo potrebných živín – vitamínov, minerálov a vlákniny. Dva až trikrát za deň zjedzte ovocie.

6.    Každodennou súčasťou stravy má byť aj mlieko, mliečne výrobky alebo syry. Dobrou voľbou sú polotučné alebo nízkotučné druhy.

7.    Pri výbere mäsa voľte kuracie (bez kože!) a morčacie mäso, ktoré majú najnižší obsah energie. Jedálny lístok spestrí hovädzie alebo bravčové mäso s nižším obsahom tuku, a teda aj kalórií. Z mäsových výrobkov preferujte hydinovú šunku. Súčasťou stravy by mali byť ryby, najlepšie druhy s nižším obsahom tuku (napr. filé z tresky).

8.    Konzumujte výživovo hodnotné druhy chleba a pečiva (celozrnné, grahamové, s obsahom raže, semienok, ovsených vločiek či otrúb). Majú vyšší obsah vlákniny, ktorá podporuje navodenie pocitu sýtosti, sú bohatšie na vitamíny a minerálne  látky.

9.    Pri príprave jedál uprednostnite postupy, pri ktorých použijete čo najmenej tukuVarenie a dusenie (v pare), pečenie. Vyhnite sa vyprážaným jedlám.

10.  Vyberajte si výrobky, ktoré majú nižší obsah energie – energetická hodnota býva uvedená na obale potravín.

11.   Nejedzte rýchlo a hltavo, doprajte si na jedlo čas. Pocit sýtosti nenastáva hneď, ale približne až po 20 minútach. Ak zjete porciu príliš rýchlo, hrozí, že skôr než pocítite sýtosť, zjete viac, ako je potrebné a zdravé.

12.   Dodržiavajte pitný režim. Ideálnym nápojom je voda alebo minerálne vody, vhodné sú bylinkové a ovocné čaje, ktoré majú lahodnú chuť aj bez sladenia.

13.   Ak vás prenasleduje chuť na sladké, dajte si ovocie, alebo si pripravte sladkosť z ovocia, tvarohu a z jogurtu. Siahnuť môžete aj po výrobku z celozrnných cereálií s prísadou ovocia, medu, tmavej čokolády či orechov. Aj „zdravšie“ sladkosti by ste však mali jesť s mierou.

14.   Do odľahčenej stravy nepatria ťažké mastné pokrmy, vyprážané jedlá, údeniny, krémové zákusky, biele tukové pečivo, sladené nápoje, majonéza a podobné „kalorické bomby“.

15.   Nezabúdajte na každodennú dávku pohybu.