Prečo je január mesiacom rozvodov?

Najviac žiadostí o rozvod pribúda práve v januári. Psychológovia vidia dôvod v našej pohodlnosti, ale aj v naivite, že „čas radosti, veselosti“ ešte niečo zmení. Avšak, na vine je aj čosi iné.

Pred pár dňami sme sa s úsmevom objímali a priali si do nového roka aj veľa lásky! Vyzerá to však tak, že januárové mínusové teploty zmrazia aj naše city. Rozvodovosť z roka na rok stúpa. Zaujímavé na tom je, že najviac žiadostí o rozvod pristane na stole právnikov práve počas prvého mesiaca v roku. Prečo končíme práve na začiatku? Dôvodov je hneď niekoľko.

Ruku na srdce, kto z nás by si chcel rozvodom pokaziť celé Vianoce, ktorými žijeme už od októbra? Napriek tomu, že problémy vo vzťahu pretrvávajú už dlhšiu dobu, že po niekoľkých pokusoch o nápravu seba, partnera, nefungujúcich vecí sme viac než len presvedčení o nevyhnutnosti ukončenia manželstva, práve kvôli sviatkom, rodine, kvôli strachu zo samoty, či pocitu osamelosti, jednoducho, kvôli našej pohodlnosti tento krok radšej cielene odložíme.

Napokon, ešte stále je nádej, že práve počas voľných dní plných rozprávok, dobrého jedla a stretnutí s rodinou a priateľmi sa aj medzi nami niečo zmení k lepšiemu. Možno sa len potrebujeme zastaviť, dobre sa vyspať, stráviť spolu o niečo viac času ako len tých pár hodín, počas ktorých vedľa seba v noci spíme. Prax psychológov a právnikov však poukazuje na to, že tieto nádeje sa len málokedy premenia na šťastné pokračovanie manželstva. Naopak, keď v nás ani Vianoce, darčeky a o niečo viac blízkosti neroztopia vzniknuté kopy ľadu, v januári prídu na rad papiere.

V niektorých prípadoch k tomu dokonca práve Vianoce dopomôžu. Keď to medzi nami škrípe, stačí aj malá iskra, aby vznikol veľký požiar, ktorý uhasíme už len na súde. Či už je to nesprávne vybratý darček, hádka kvôli tomu, či sviatky strávime s jednými alebo druhými rodičmi, alebo presolená kapustnica. Aj toto sú dôvody, ktoré zabezpečujú právnikom nárast januárových klientov.

Pod rozhodnutie rozdeliť čo Pán Boh spojil sa však podpisuje aj zima, naša psychika, ktorá podlieha nedostatku svetla, nadmernému stresu, povinností. Toto ročné obdobie je samo o sebe zaťažujúce, únavné. A tam kde sú dôvody na zhoršenie nálady, úzkosť, až depresiu, tam sa to všetko skôr či neskôr dostaví. Preto psychológovia, ale aj rozvodoví právnici radia – na tak závažné rozhodnutie, akým rozvod je, sa radšej dobre vyspite! A nie z večera do rána, ale radšej od jesene do jari. S pribúdajúcim slnkom a roztápajúcim sa snehom sa môžu roztopiť aj vaše srdiečka. A nezabúdajte, že ani naše staré mamy nemali ideálne vzťahy, no zotrvali v nich. Kedysi sa totiž pokazené veci nevyhadzovali, ako dnes, ale opravovali!

Autor: Eva

Prečo je január mesiacom rozvodov?