Lifestyle

Zoznámte sa s mladými vínami

Spoločne s novembrom k nám zavítala aj každoročná nádielka mladých vín. Spestrite si s nimi chladné jesenné večery.

Tradícia mladých vín trvá na našom území už stovky rokov. Mladé víno sa ochutnávalo v prvej polovičke novembra na Svätého Martina. Podľa starej vinárskej povery malo víno do tohto dátumu ostať v pivnici, pretože zvuk cinkania pohárov by ho mohol zlomiť. Dnes sa mladé vína začínajú predávať vždy v prvý novembrový pondelok, ktorý  tento rok pripadá na 4. novembra.

Za mladé vína sú považované prvé  vína zo skorej úrody, ktoré boli nafľašované v rovnakom kalendárnom roku. Vyrábajú sa tradične zo skorších a ľahších odrôd a na ich výrobu je dôležité používať správne enologické postupy. Hrozno musí byť lisované veľmi opatrne, musí byť sírené vhodným spôsobom a  teplota kvasenia musí byť nižšia. Vďaka tomu sa víno dokáže harmonizovať relatívne rýchlo a môže byť fľašované už v októbri.

Spoločnosť Vitis tento rok ponúka päť rôznych odrôd mladých vín.
Z bielych je to Irsai Oliver, Müller Thurgau a Muškát moravský. Ružové vína zastupuje Frankova modrá a za červené odrody je to osvedčený Modrý Portugal. Záujem o mladé vína neustále rastie, aj preto sme za posledné roky roky navýšili našu ponuku o  2 nové odrody a zvýšili sme počet fliaš,“ vysvetľuje enológ Vitis Pezinok Juraj Slováček.

Mladé vína sa vyznačujú výraznými hroznovými chuťami a vôňami. Majú v sebe iskru, ľahkosť, sviežosť a hrajú bohatými ovocnými tónmi. Vďaka tomu sú príjemným spestrením dlhých jesenných večerov. Na pultoch obchodov budú však len do konca roka, tak sa poponáhľajte a zadovážte si aj vy vaše novembrové osvieženie. www.vitis.sk  www.hubertonline.sk

 

To Top