Kuchyňa

Veselé, voňavé a sladké…

Hoci je tu krásna jeseň, či si to priznáme alebo nie, Vianoce nás už mátajú. Keď obdobie adventu lákavo rozvonia naše kuchyne vanilkou, medom, kokosom, orechmi… Pečú sa tie najlepšie vianočné koláčiky. Možno aj vás osloví niečo nové…

 

PERNÍKOVÝ CUPCAKE
12 kusov, príprava 60 minút

Suroviny:
180 g Palmarinu s maslom
180 g cukru
3 vajcia
140 g hladkej múky
100 g kyslej smotany
2 ČL perníkového korenia
štipka soli

Krém:
250 g Palmarinu s maslom
350 g práškového cukru
250 g krémového syra (alebo mascarpone)
1 ČL perníkového korenia
na ozdobu medovníčky

Postup:
Palmarin vymiešame s práškovým cukrom do hladka. Po jednom pridáme vajíčka a dobre premiešame. Pridáme aj múku, smotanu a korenie a takto pripravené cesto rozdelíme do 12 košíčkov na muffiny.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 20 minút. Po upečení necháme koláčiky úplne vychladnúť.
Na krém najprv vymiešame Palmarin s cukrom, potom pridáme syr a korenie. Takto pripravený krém dáme do cukrárskeho vrecka a nastriekame na cupcaky. Nakoniec dozdobíme medovníčkami a môžeme posypať aj kúskami rozmrveného medovníka.

 

ORECHOVO-ČOKOLÁDOVÉ REZY
20 kusov, príprava 60 minút, plech s rozmerom 25  x 30 cm

Suroviny:
250 g hladkej múky
25 g kakaa
125 g Palmarinu s maslom
80 g práškového cukru
3 žĺtky
1 PL vody

Plnka:
200 g tmavej čokolády
80 g Palmarinu s maslom
300 g medu
5 vajec
100 g trstinového cukru
200 g hrozienok
200 ml rumu
300 g vlašských orechov

Postup:
Hrozienka zalejeme rumom a necháme aspoň 30 minút postáť. Potom precedíme.
V miske zmiešame všetky suroviny na cesto a rovnomerne vtlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s Palmarinom s maslom a necháme trochu vychladnúť. V miske zmiešame
cukor, vajcia a med. Postupne pridáme roztopenú čokoládu, hrozienka a nahrubo nasekané orechy.
Zmes vylejeme na korpus a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160 stupňov na približne hodinu.
Po upečení necháme koláč úplne vychladnúť, ideálne odležať cez noc v chladničke. Potom nakrájame na rezy s podávame.

 

PLNENÉ KOKOSOVÉ SUŠIENKY
12 – 15 sušienok, príprava 120 minút

Suroviny:
220 g hladkej múky
85 g práškového cukru
30 g strúhaného kokosu
60 g Palmarinu s maslom
15 g medu
1 vajce
štipka soli
1 ČL sódy bikarbóny

Kokosová plnka:
200 ml kokosového mlieka z konzervy
20 g polohrubej múky
20 g  strúhaného kokosu
200 g Palmarinu s maslom
100 g práškového cukru

Poleva:
100 g tmavej čokolády (60 %)
25 g Cery
20 g kokosu na posypanie

Postup:
Suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Rozvaľkáme ho medzi dvoma papiermi na pečenie na 3 mm. Pomocou ozdobnej vykrajovačky vykrojíme sušienky. Zvyšné cesto opäť zapracujeme a opäť vyvaľkáme a vykrojíme.

Takto pripravené sušienky pečieme vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 12 minút, kým nebudú zlatisté. Upečené sušienky necháme úplne vychladnúť.

V menšom hrnci rozmiešame kokosové mlieko, múku a kokos. Privedieme do varu, asi 2 minúty za stáleho miešania povaríme. Potom zmes prikryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť.

V miske vymiešame Palmarin s cukrom do hladka. Potom pridáme vychladnutú kokosovú zmes a zmiešame.

Sušienky naplníme približne 2-3 ČL kokosovej plnky. Takto pripravené sušienky dáme aspoň na 20 minút do chladničky a potom ich namáčame v roztopenej čokoláde s Cerou. Necháme odkvapkať na mriežke a môžeme ešte posypať strúhaným kokosom.

Recepty a foto: Palma

 

PRE KREHKÉ KOLÁČE A LAHODNÉ KRÉMY
Osobitne na Vianoce gazdinky túžia po tom, aby ich koláčiky na slávnostne prestretom stole boli dokonalé. Krásne aj chutné. A preto často zvažujú, či si zvoliť na pečenie drahšie maslo alebo lacnejší rastlinný tuk, či dať prednosť typickej maslovej chuti a vôni koláčov, alebo  hladšiemu cestu a perfektným tvarom vianočného pečiva. Patríte k nim? Ak áno, máme pre vás výborný tip, ktorý váš problém vyrieši – slovenskú novinku Palmarin s maslom.

Nový tuk na pečenie od Palmy obsahuje okrem kvalitných rastlinných tukov a olejov aj 10 % mliečneho tuku a 2 % masla. Mliečne zložky mu dodávajú príjemnú maslovo-mliečnu chuť a vôňu, ale pritom si zachováva vlastnosti rastlinného tuku, ktoré gazdinky oceňujú. Je mäkší ako maslo, ľahšie sa spracováva, cestu dodáva vláčnosť a krehkosť, krému zasa ľahkosť.

Čím sa odlišuje Palmarin s maslom od iných tukov na pečenie? Na rozdiel od ostatných produktov, ktoré obsahujú len maslovú arómu, je výnimočný vysokým podielom mliečneho tuku a pridaného masla. ktorý korunuje delikátna chuť výrazne pripomínajúca práve obľúbené maslo.

SLADKÉ TRIKY, S KTORÝMI SA TO PODARÍ

  • Aby bolo cesto vláčne a nadýchané, všetky prísady (múka, tuk, vajcia…) by mali mať rovnakú izbovú teplotu.
  • Palmarin s maslom je mäkší ako maslo, preto sa s ním ľahšie pracuje. Pred prípravou cesta či krému ho necháme zmäknúť.
  • Múku, práškový cukor a kakao je dobré preosiať, cesto bude mať jemnejšiu textúru a bude ľahšie. Zároveň navážime presnejšie množstvo.
  • Cesto na doske sa bude miesiť lepšie, keď zmäknutý tuk nakrájame do múky. Ak nie je dostatočne mäkký, môžeme ho nastrúhať na hrubom strúhadle.
  • Rúru pred pečením predhrejeme na potrebnú teplotu, až potom vložíme koláč. Pri väčšine druhov cesta platí, že na začiatku pečenia rúru neotvárame, aby koláč nestratil objem.
  • Pri príprave krému s tukom by mali mať všetky suroviny rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil. Je praktické pripraviť si ich na jedno miesto dve hodiny pred pečením.
  • Plnka s tukom do rezov či torty bude dokonale hladká a ľahučká, keď do Palmarinu s maslom, ktorý sme vyšľahali s preosiatym práškovým cukrom, postupne zašľaháme vychladnutú uvarenú (vanilkovú) kašu alebo puding po lyžiciach.
  • Môžeme vyskúšať aj opačný postup – do vlažnej uvarenej kaše alebo pudingu po častiach zašľaháme zmäknutý Palmarin s maslom.
  • Krémom alebo plnkou plníme cesto, až keď vychladne, aby sa neroztopili. Ak je plnka pevnejšia, rezy či tortu na čas jemne zaťažíme – zachovajú si pekný tvar a ľahšie sa krájajú.
To Top