Uložme si letnú hojnosť záhrady na zimu

Prichádza obdobie, keď bude postupne dozrievať každé ovocie v záhrade a keďže je toho naraz naozaj veľa, prichádza obdobie horúčkovitého zavárania. Máme pre vás pripravené zopár nových receptov, ktoré treba odskúšať… možno len ako ďalšiu variantu spracovania ovocia.

Zamatový džem z černíc a egrešov
lesný bozk
Doba prípravy: asi 25 minút
Vystačí na: asi 3 poháre à 350 ml

Prísady:
800 g černíc
800 g egrešov
1 zarovnaná KL mletej škorice
1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Príprava:

  1. Na prípravu džemu černice aj egreše očistíme a preberieme. Pomocou ponorného mixéra rozmixujeme
    a prepasírujeme cez sitko. Ovocie vložíme do väčšieho hrnca, pridáme škoricu a dobre premiešame so želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
  1. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.3. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP: Džem sa dá pripraviť aj zo zmrazených černíc a egrešov (pred spracovaním je potrebné ich rozmraziť).

zaváranie

Ríbezlové želé s rozmarýnom
z prevoňanej zahrádky
Doba prípravy: asi 40 minút
Vystačí na: asi 5 pohárov à 350 ml

Prísady:
1 l ríbezľovej šťavy (asi z 1,4 kg červených ríbezlí)
1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr.Oetker
1,15 kg cukru
2 vetvičky čerstvého rozmarínu

Príprava:

  1. Do veľkého hrnca nalejeme ríbezľovú šťavu a pridáme Gelfix zmiešaný s 2 PL cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, vetvičky rozmarínu a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
  2. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného želé. Ak je želé po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte
    2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
  3. Prípadnú penu odoberieme, vyberieme rozmarín a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIPY: Pre ľahký nádych rozmarínu povaríme s rozmarínovými vetvičkami len 1 minútu. Podávame k jedlám z divočiny alebo k výrazným syrom.

Ribezlove zele s rozmarynom RGB

Tradičný marhuľový džem
sladký darček na slnečné dni
Doba prípravy: asi 30 minút
Vystačí na: asi 4 poháre à 350 ml

Prísady:
1,1 kg marhúľ (očistených a nakrájaných na malé kúsky)
300 ml 100 % jablkovej šťavy
1 balenie Želírovacieho cukru Super 3:1 Dr.Oetker

Príprava:

  1. Vo veľkom hrnci dobre premiešame marhule s jablkovou šťavou. Pridáme želírovací cukor. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
  2. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte
    2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
  3. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP: Vôňu marhuľového džemu pekne doplní dreň z Vanilkového struku ,,Bourbon” Dr.Oetker, ktorú pridáme spoločne  so želírovacím cukrom.

Zaváranie