Tradičný pomocník bujón – čo o ňom (ne)viete?

bujóny

Okolo bujónov sa vedú dlhé polemiky. A hoci je niektorými gazdinkami zatracovaný, iné nedajú na ne dopustiť, my sme sa na tohto pomocníka v kuchyni pozreli bližšie. Čo všetko ste o ňom možno doposiaľ nevedeli? 

Dochutia rôzne jedlá
Bujóny sú ochucovadlom, ktoré navodí výraznejšiu chuť takmer každému pokrmu. Či sa rozhodnete pripraviť slovenské alebo exotické jedlá, prípadne stavíte na zeleninové rizoto, omáčku, polievky alebo netradičný kuskus, bujón zvýrazní ich chuť. Dochutiť ním možno aj cestoviny, ryžu, zeleninu alebo ryby. Určite nejedna domáca gazdinka súhlasí s tým, že bujón je prvou pomocou v časovej tiesni. Pokiaľ nemáme čas stáť pri sporáku niekoľko hodín a pripraviť si ho svojpomocne, jedna kocka bujónu všetko za nás vyrieši.

Výhodou je aj to, že potravinárske firmy v súčasnosti vyrábajú bujóny s rôznymi príchuťami, a preto si každý nájde podľa potreby a podľa pripravovaného pokrmu.

Ako spoznáte kvalitný bujón?
Bujóny sa pripravujú zo starostlivo vyberaných surovín. Ich kvalitu rozpoznáme podľa vône a konzistencie. Po rozbalení by sme mali cítiť výraznú arómu a nemali by sa lepiť na baliaci papier. Okrem toho správny bujón je dobre rozpustný. Pozor na staré a uschnuté bujóny. Spoznáte ich podľa toho, že arómu uvoľnia až po tom, ako ich rozrežete. Navyše, tak ako pri iných výrobkoch, aj v prípade bujónov nie je na škodu sledovať dátum exspirácie.

V supermarketoch a rôznych predajniach s potravinami nájde zákazník široký výber bujónov a ochucovadiel. Zeleninový bujón s obľubou pridávajú do jedál vegetariáni, ale aj gazdinky, ktoré pripravujú chutnú zeleninovú polievku. Polievka vďaka nemu získava výraznejšiu chuť a navyše nepotrebujete soľ, pretože tá sa už v bujóne nachádza. Siahnuť po ňom môžeme v prípade tradičnej aj modernej kuchyne, pri príprave slovenských, ale napríklad aj talianskych dobrotách.

Bujóny možno oceníte aj počas sviatočných dní. Slepačí alebo hovädzí bujón sa rýchlo stane súčasťou chutných pokrmov, pod ktorými sa prehýbajú stoly. Pečené mäso s chutnou omáčkou či netradične pripravené cestovinové šaláty získajú vábivú chuť a dokonalo sa pohrajú s našimi chuťovými pohárikmi.

Svoje pokrmy môžete dochutiť napríklad bujónmi Podravka. Sú zárukou overenej kvality a výraznej chuti. Skvelo sa hodia na prípravu vývarov, ktoré sú základom pre polievky, mäsové aj zeleninové jedlá.

Pripravila Ľubomíra Lett.

bujóny