Slováci nie sú na kávu lakomí: Doprajeme si kvalitu aj špeciality

Slováci a Slovenky pijú kávu odlišne. Pre pánov je skôr silným životabudičom, dámy ju milujú ochutenú ako sladkú bodku za obedom. No či ide o mužov alebo o ženy, pre všetkých platí – za kvalitu sú ochotní si priplatiť.

 

Podľa spoločnosti Tchibo si Slováci radi vypijú šálku kávy a nevyhýbajú sa ani experimentom. Za kvalitnú, čerstvú a voňavú kávu sme ochotní si aj priplatiť a jej príprave radi venujeme potrebný čas. Kým muži majú radi kávu silnú a kvalitnú, dámy uprednostnia lahodnosť a atraktivitu nápoja, ako aj novinky. Ochutená káva im nahrádza sladký dezert po obede. Pánom chutia viac kávové koktaily s whiskey, bourbonom, Espresso Martini, dámy majú radšej kávu s čokoládou či šľahačkou. V chladných dňoch sú vyhľadávané kávy ochutené karamelom, likérom, šľahačkou, v lete zas ovocím a ľadom. Cestovatelia si pochvaľujú kávovú limonádu Mazagrande v plechovke, ktorou nahrádzajú energetické nápoje.

 

Ako spoznáte dobrú kávu?
Baristka Michaela Tomanová hovorí, že základom sú kvalitné zrnká. Vplyv na kvalitu kávy má pestovanie, zber, spracovanie, triedenie, praženie. A v neposlednom rade aj to, akým spôsobom chceme kávu pripravovaťAk máte drahú kvalitnú kávu, pražením určenú na filtrovanie a použijete ju na prípravu espressa, nebude vám chutiť, pretože bude výrazne aciditná a tak na ňu zanevriete. Pritom chyba nebola v káve, ale vo vašej nesprávnej príprave,“ objasňuje odborníčka Tchibo, čo je potrebné brať do úvahy pri príprave tohto obľúbeného povzbudzujúceho nápoja.

Michaela-Tomanová, baristka Tchibo

Hotová káva by podľa nej mala mať krásnu hustú krémovú penu, ktorá sa dá nabrať lyžičkou. Olejové škvrny na káve sú neprípustné. „Tá pravá káva nám ´pošteklí´ všetky zmysly a vyčarí úsmev na tvári,“ dodáva baristka.

Baristka odporúča: Tri osviežujúce špeciály na leto
V horúcich mesiacoch dobre padne za studena pripravovaná káva Cold Brew. Je sladšia, jej horkosť a acidita sú jemnejšie. Baristka Michaela Tomanová odporúča vyskúšať cold brew s citrónovou zmrzlinou a súčasne pozýva na ochutnávku na kávový bar do obchodov Tchibo, kde na vás počas letných mesiacov čakajú 2 kávové novinky: Espresso tonic Červený pomaranč a Ľadové latte Biela broskyňa, ktoré potešia oči aj mlsné jazýčky. Nezabudnite sa zastaviť na ochutnávku!

 

Tip baristky Tchibo na za studena macerovanú kávu Cold Brew 

Prísady:

  • 1 l studenej vody
  • 100 – 150 g nahrubo pomletej kávy Tchibo Privat Kaffee African Blue
  • kocky ľadu
  • miešacia nádoba a filter alebo French Press
  • pohár
  • prípadne mlieko, šľahačka…

 

Príprava:
Pomletú kávu zmiešajte s vodou v nádobe alebo vo French Presse a nechajte lúhovať 12 – 16 hodín pri izbovej teplote. Vzniknutý koncentrát prefiltrujte a vychlaďte. Lahodnú kávu Cold Brew máte hotovú! Ochutiť ju môžete mliekom, šľahačkou či ovocím.