Pravidlá grilovania na elektrickom kontaktnom grile: 12-ka je najdôležitejšia!

Platí akési nepísané pravidlo, že grilovanie vonku je doména mužov. My ženy si môžeme aspoň na chvíľu oddýchnuť a venovať sa pozorovaniu našej polovičky pri práci. A keď si chceme ugrilovať niečo malé, poslúži nám elektrický gril. Čo to vlastne je a ako sa na ňom griluje?

Majitelia záhrad si s grilovaním veľké starosti robiť nemusia. Murovaný, plynový či gril na uhlie je v dome už pravidlom. V bytoch gril supluje najčastejšie grilovacia panvica, no ani tá najlepšia sa nevyrovná schopnostiam kontaktného elektrického grilu.

Princíp kontaktného elektrického grilu je veľmi jednoduchý. Medzi dve horúce protiľahlé platne výhrevných telies vložíte suroviny a grilujete. Grilované mäso, ryby, morské plody, zeleninu alebo ovocie si tak môžete dopriať celoročne bez obmedzení vonkajšími teplotami či bez nutnosti mať doma uhlie alebo plynovú bombu. Nemusíte ani dlho čakať, kým sa rozpáli uhlie, ani čistiť ťažké platne a teplotu si nastavíte presne podľa potreby.
No aby boli vaše grilované dobroty z elektrického grilu naozaj chutné, oplatí sa dodržiavať určité zásady.

  1. Mäsu pred grilovaním doprajte asi polhodinové uvoľnenie pri izbovej teplote.
  2. Aj marináda potrebuje postáť, aby sa jej chute spojili. Stačí 10 minút.
  3. Mäso soľte až po grilovaní.
  4. Mäso krájajte na 2 – 3 cm hrubé plátky. Tenké sa rýchlo vysušia.
  5. Hydinu grilujte s kožou, bude šťavnatá, klobásky narežte, aby nepraskli.
  6. Pred grilovaním ho papierovou utierkou osušte a zbavte prebytočnej marinády.
  7. Grilovacie ihly najprv potrite olejom, špajdle namočte na hodinu do vody.
  8. Dbajte na dostatočné rozpálenie platní.
  9. Mäso obracajte iba raz a nepichajte doň, inak sa zbytočne vysušuje.
  10. Ak mäso na rošte „drží“, nechajte mu ešte chvíľu, povolí samé.
  11. Ugrilované mäso prikryte alobalom a nechajte pár minút odležať.
  12. Obstarajte si hneď na začiatku kvalitný a výkonný gril, ktorý vám bude bezchybne slúžiť dlhé roky. Plnohodnotný a spoľahlivý je kontaktný elektrický gril SAGE BGR200, v minulosti označený ako Catler GR 4011. Práve grily značky Catler boli synonymom najvyššej kvality vo svojej triede a dnes ich nájdete pod značkou SAGE.

Teplota grilu sa dá nastaviť na 180 – 220 °C. Pri nižších teplotách ugrilujete sendviče, na stredných hydinu a zeleninu, pri vyšších teplotách pripravíte steaky. Rebrované grilovacie dosky majú špeciálnu nepriľnavú povrchovú úpravu Quantanium™ aby sa jedlo nepripaľovalo. Sú odolné voči poškrabaniu a čistia sa jednoducho iba papierovou utierkou. Výška hornej dosky je nastaviteľná a praktická je aj možnosť sklonu spodnej dosky, aby mohol prebytočný tuk stekať do odkvapkávacej misky. A pre jednoduchšie čistenie dostanete ku kontaktnému grilu BGR200 aj stierku, tvarovanú podľa rebrovania grilovacích dosiek.

Detailne si kontaktný elektrický gril SAGE BGR200 môžete pozrieť na stránke sagesk.sk a ešte dnes si ho s dopravou zadarmo do 24 hodín a bezpečným dodaním objednáte na www.planeo.sk.

Zdroj: Silvia K.