Ochutnajme spolu Francúzsko

Francúzska kuchyňa sa považuje za vrchol gastronomického umenia, vyznačuje sa pestrosťou, ľahkou stráviteľnosťou, vysokou úrovňou prípravy a servírovania jedál a používaním rozličných druhov korenín a prísad. Potešte svoje chuťové poháriky ale aj dušu a pripravte si pravé francúzske špeciality podľa overených receptov.

Cibuľová polievka s krutónkami

Ingrediencie:

·       1 liter vývaru

·       Cibuľa 9 ks

·       divoké korenie (nové korenie, bobkový list, celé čierne korenie)

·       tymian

·       rozmarín

·       biele víno3 dcl

·       toastový chlieb 5 ks

·       ementál alebo eidam 150g

·       1 vajce

 

Príprava:

Cibuľu nakrájame na tenké prúžky, ktoré osmažíme do hneda, pridáme divoké korenie, bylinky, podlejeme vínom, ktoré čiastočne zvaríme, zalejeme vývarom a krátko povaríme.

Toasty zapečieme so syrom, rozkrojíme na trojuholníčky  a vložíme do hotovej polievky.

 

 Soté z čiernych mušlí

Ingrediencie:

·       300g čiernych mušlí (slávky)

·       Petržlenová vňať (plochá)

·       cesnak

·       biele víno

·       olivový olej

 

Príprava:

Očistené mušle orestujeme s cesnakom na olivovom oleji a zalejeme bielym vínom.

Dusíme pod pokrievkou, kým sa väčšina otvorí, potom vyvaríme z panvice alkohol tak, aby nám vznikla krásna šťava.

Dochutíme bazalkou a nasekanou  petržlenovou vňaťou.

Podávame s opečeným chlebíkom.

 

Créme brulée

Ingrediencie:

·       1 lusk vanilky, rozrezaný a vyškriabaný

·       600ml smotany na šľahanie

·       5 alebo 6 žĺtkov

·         3 pol. lyžice čo najjemnejšieho krupicového cukru + na dokončenie 8 lyžičiek hnedého cukru

 

Príprava:

Zohrejte rúru na 155°C, teplovzdušnú na 145°C.

Smotanu a vanilku dajte do kastróla a na miernom ohni pomaly prehrievajte tesne pod bod varu. Odstavte.

Žĺtka a cukor vymiešajte dohusta. Potom ich zalejte vychladnutou vanilkovou smotanou (lusk predtým vyberte) a premiešajte, aby sa zmesi spojili.

Zmes nalejte do ohňuvzdorných formičiek s objemom cca 200ml a umiestnite ich do hlbšej zapekacej nádoby alebo pekáča. Do nádoby potom vlejte toľko vody, aby siahala do polovice výšky formičiek.

Pečte 35 až 50 minút alebo do chvíle, kedy puding spevnie. Potom vyberte formičky z pekáča a nechajte ich približne 3 hodiny chladiť.

Posypte hnedým cukrom a zapečte opaľovačkou.