Novinky na veľkonočný stôl

Foodbogerka Maťka známa ako @stvoryzkuchyne pripravila v spolupráci s Karpatským KB tieto  originálne inšpirácie. Môžete ich vyskúšať a spestriť svoj veľkonočný stôl.

 

Citrónovo makový koláč
čas prípravy 60 min
6 vajíčok, 200 g krupicového cukru, 1/2 prášku do pečiva, 170 g mletého maku, 4 PL višňového alebo malinového lekváru, 30 ml Karpatského KB, 250 g hladkého tvarohu, 100 ml smotany na šľahanie, 3 PL práškového cukor, šťava z 1 citróna alebo1 PL Karpatského KB, 1 PL citrónovej šťavy, cca 100 g práškového cukru. Na korpus si bielka vyšľaháme s cukrom do tuha. Po jednom vmiešame a vyšľaháme žĺtka. Na záver vmiešame mak zmiešaný s práškom do pečiva. Cesto premiestnime na plech s papierom na pečenie (rozmer 20 x 30 cm) a pečieme cca 20 – 25 minút 180 st.. Cesto vyberieme z plechu a necháme vychladnúť. Na krém si vymixujeme tvaroh, smotanu, cukor a šťavu z citróna do tuha, necháme mierne zachladiť. Lekvár zahrejeme spolu s Karpatským KB. Korpus prerežeme pozdĺžne a jednu časť natrieme lekvárovou zmesou. Necháme vychladnúť a časť s lekvárom natrieme krémom. Priklopíme druhou časťou korpusu.  Na polevu si zmiešame Karpatské KB alebo citrónovú šťavu s práškovým cukrom a natrieme na vrch. Necháme dlhšie zachladiť. Pred podávaním orežeme boky pre krajší vzhľad.

 

Hráškové bruschetty so šampiňónmi

čas prípravy 20 min
200 g mrazeného hrášku, 2 PL masla, syr Feta, hrsť vlašských orechov, čierne korenie, chlieb, 2 hrste šampiňónov, 1 PL masla, 3 PL Karpatského KB, 2 PL balsamico, soľ

Na olivovom oleji opečieme krajce chleba. Odložíme bokom. V horúcej osolenej vode 3 minúty povaríme hrášok, scedíme a preložíme do mixéra. Pridáme maslo, syr Feta, orechy a trošku čierneho korenia, premixujeme. Šampiňóny očistíme a nakrájame na štvrtiny. Opečieme ich vysokou intenzitou na masle. Jemne osolíme. Podlejeme ich Karpatským KB a necháme odpariť. Na záver pridáme balsamico a povaríme na nižšom plameni cca minútu. Na chlebík navrstvíme hráškovú nátierku a pridáme šampiňóny. Dozdobiť môžeme bylinkami alebo klíčkami.

 Autorka receptov a FOTO @stvoryzkuchyne

 Zdroj: Silvia P.