Kustovnicu čínsku už aj u nás vieme oceniť

Hoci u nás je kustovnica čínska alebo goji stále málo známym ovocím, Číňania už niekoľko tisícročí poznajú jeho omladzujúce účinky. Aby sme si aj my zachovali mladosť a zdravie čo najdlhšie, mali by sme ho zaradiť ku každodennej konzumácii.

 

Ako vyzerá a čo sa v nej skrýva
Vzhľadom by sme ho mohli prirovnať k šípke, no plod kustovnice čínskej chutí sladšie. V tradičnej čínskej medicíne je toto ovocie považované za absolútne nepostradateľný doplnok výživy už vyše päťtisíc rokov. Vďaka veľkému sťahovaniu národov sa rozšírila do Ameriky a teraz ju viac menej poznáme na celom svete. Goji je známe svojimi mnohými prospešnými účinkami na náš organizmus. Môžu za to účinné látky, ako napríklad veľké množstvo betakarotenu, vitamíny C, B1, B2, dôležité aminokyseliny, minerály a stopové prvky, ako sú zinok, vápnik, železo, selen.

Zdravotné účinky
Podľa dlhoročných výskumov kustovnica čínska výrazne posilňuje obranyschopnosť a imunitný systém. Môžu za to  adaptogeny – prírodné látky, ktoré sa podieľajú na zvyšovaní imunity, odolnosti voči rakovine a pomáhajú prekonávať stres  a únavu. Medzi ďalšie účinky patrí zvyšovanie krvotvorby a znižovanie krvného tlaku. Pôsobí proti astme a niektorým alergiám, pretože má schopnosť zvlhčovať pľúca. Posilňuje zrak a skľudňuje podráždené oči. Tým, že má schopnosť znižovať telesný tuk, je výbornou prevenciou nadváhy a s ňou spojenými civilizačnými ochoreniami. Aby sme sa vyhli ochoreniam je dôležitá vnútorná acido-bázická rovnováha. Ak sa cítime prekyslený, je najvyšší čas zaradiť kustovnicu čínsku do nášho jedálničku. Má totiž schopnosť vyrovnávať pH krvi. Ideálne je denne zjesť 10-20 g toho plodu.

TIP:
Zdravá desiata
Vyskúšajte si dávať na desiatu za hrsť kustovnice s Vaším obľúbeným ovocím, napríklad jablkom alebo pomarančom. Okrem kvalitnej vody a vlákniny z ovocia, dodáte telu spomenuté zdraviu prospešné látky z kustovnice.

Čaj z kustovnice
Teplý nápoj v každom období poteší. Plody kustovnice čínskej zalejte vriacou vodou a nechajte 20 minút lúhovať. Pridajte citrón, melasu alebo stéviu a máte chutný nápoj skvelý aj pri nachladnutí.

Autor: Michaela
Zdroj:http://antalvali.com/hirek/goji-bogyo-goji-berry