Kulinárske eso v rukáve

Zelenina je základ. Nielen nášho zdravia, ale aj jedálnička. Žijeme však rýchly život medzi prácou, rodinou a voľným časom, a preto s radosťou siahneme po užitočných „vychytávkach“, ktoré nám vedia skvele zjednodušiť život. A to aj v kuchyni!

 

Zelenina v tube

Zeleninová koreniaca pasta Podravka NATUR

Rýchla a zdravá večera? Už žiadne krájanie a dusenie zeleniny alebo dokonca špinavá kuchyňa. Stavte na nové kulinárske eso! Zeleninová koreniaca pasta Podravka Natur obsahuje až 204 g zeleniny. Jednoducho ju vytlačíte z tuby do jedla v takom množstve, v akom práve potrebujete. Pasta obsahuje zeleninu spracovanú šetrným spôsobom, a preto ju môžete s láskou servírovať celej rodine.

Zeleninová koreniaca pasta Podravka Natur je sýta zeleninová zmes so všestranným využitím. Pokojne ňou môžete ochutiť rizoto či dusené mäso, použiť ju ako omáčku na cestoviny alebo vyladiť chuť polievky. 1 lyžička pasty nahradí 2 lyžičky čerstvo nakrájanej zeleniny. Výborne sa hodí do letných nátierok alebo ako nátierka samotná, pretože ju netreba tepelne upravovať.

A ešte dobrý tip: pribaľte si Zeleninovú koreniacu pastu Podravka Natur do batohu na výlet či stanovačku. Len ju vytlačíte, natriete na pečivo a chutná desiata či olovrant je na svete. Viac na www.podravka.sk.
Zeleninová koreniaca pasta Podravka: 1,99 € / 190 g

 

Pre všetkých, ktorí milujú bohatú chuť jedla

Vôbec nezáleží na tom, či ste študent, aktívny senior alebo mamina večne ovešaná svojimi ratolesťami. Zeleninová koreniaca pasta Podravka Natur je riešením pre všetkých a v každej situácii. Jednoducho ju použijete vždy, keď budete chcieť dodať vášmu jedlu bohatú zeleninovú chuť.

Pastu využijete vo všetkých receptoch, do ktorých by ste prácne pripravovali zeleninu. Svoju tradičnú či modernú kuchyňu dochutíte bez námahy a kopy špinavého riadu. Rýchlo, zdravo a chutne. Vytiahnite svoje kulinárske eso z rukáva v podobe Zeleninovej koreniacej pasty Podravka Natur a pridajte ju do teplej či studenej kuchyne. Budete milo prekvapení ako jedlo razom zmizne z tanierov.

Zeleninová koreniaca pasta Podravka Natur je do voza aj do koča – svojou plnou a bohatou chuťou zeleniny vyladí každý recept do dokonalosti. Pomôže vám s menu na večierok aj v každodennej kuchyni a radosť chuťovým pohárikom vyčarí dokonca aj na obyčajnom opečenom chlebíku. Je to vaše kulinárske eso v rukáve! Kvality Zeleninovej koreniacej pasty Podravka Natur potvrdzuje v receptoch pripravených špeciálne pre Podravku aj šéfkuchár slovenských i svetových celebrít Peter Varga. Jeho chutné receptové diela nenafotil nik iný ako vynikajúci fotograf Dušan Křístek. Prajeme vám dobrú chuť!

 

Zeleninová panvička

Ingrediencie:

  • 1 veľká žltá cibuľa
  • 2 červené papriky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • pálivá paprika podľa chuti
  • 6 stredných paradajok
  • ½ šálky pasírovaných paradajok
  • 1 lyžica Zeleninovej koreniacej pasty Podravka Natur
  • 4 vajcia
  • ¼ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • ¼ šálky nasekaných lístkov čerstvej mäty
  • olivový olej, soľ a čierne korenie

Postup:

Vo veľkej panvici zohrejeme 3 lyžice olivového oleja. Pridáme cibuľu, červenú papriku, cesnak, Zeleninovú koreniacu pastu, štipku soli a korenia. Za občasného miešania varíme asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne. Pridáme paradajky. Prikryjeme a necháme dusiť 15 minút. Na záver odkryjeme a ešte chvíľu povaríme, aby zmes zredukovala a zhustla. Dochutíme.

Pomocou lyžice urobíme v paradajkovej zmesi 4 priehlbiny (uistíme sa, že sa jamky nedotýkajú). Do každej jamky jemne rozklepneme vajíčko.

Znížime teplotu, zakryjeme panvicu a varíme, kým bielka nestuhnú. Odkryjeme a pridáme čerstvú petržlenovú vňať a mätu. Pre zvýraznenie pikantnej chuti môžeme pridať viac čierneho korenia alebo pálivej papriky. Podávame s teplým pita chlebom alebo chrumkavým pečivom.

NÁŠ TIP: Zo zeleninovej panvičky sa dá jednoducho pripraviť aj originálna nátierka. Stačí zmixovať celý obsah panvičky (bez vajíčok), dochutiť Zeleninovou koreniacou pastou a chutná nátierka je hotová. Môžeme ju podávať teplú alebo studenú.

 

Pečený zubáč v bylinkovej strúhanke

Ingrediencie – zubáč:

  • 4 ks filé zo zubáča
  • 50 g masla
  • 1 šálka (100 g) strúhanky
  • 1 menší zväzok petržlenovej vňate, 1 menší zväzok čerstvej mäty
  • 1/2 citróna
  • olivový olej
  • soľ

Ingrediencie – omáčka Beurre blanc

  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1/4 šálky suchého bieleho vína
  • 2 stredne veľké šalotky
  • 1 lyžica crème fraîche (alebo kyslej smotany)
  • 1 balenie (250 g) masla
  • 1 lyžica Zeleninovej koreniacej pasty Podravka Natur
  • soľ, čierne korenie podľa chuti

Postup – zubáč:
Filety zubáča umyjeme, osušíme papierovou utierkou a osolíme. Poukladáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie.
Rozpustené maslo zmiešame s posekanými bylinkami, citrónovou šťavou a strúhankou.
Zmes nanesieme na filety, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 °C na 10 minút.

Postup – omáčka:
V stredne veľkom hrnci na stredne vysokej teplote privedieme citrónovú šťavu, víno a šalotku do varu. Pokračujeme vo varení zmesi 3 až 5 minút, kým sa zredukuje a mierne zhustne. Pridáme crème fraîche (kyslú smotanu), Zeleninovú koreniacu pastu a varíme ďalšie 2 minúty. Znížime teplotu a pridáme maslo, ktoré sme si nakrájali na menšie kocky. Pridávame ho postupne po 1 kocke a šľaháme, aby sa každý kúsok úplne roztopil skôr, než pridáme ďalší. Keď sa posledná kocka masla roztopí, panvicu odstavíme z ohňa a podľa potreby precedíme šalotku. Omáčku Beurre blanc dochutíme soľou a korením a prelejeme ňou filety upečeného zubáča.

Viac informácií o Zeleninovej koreniacej paste Podravka a ďalšie receptové inšpirácie nájdete na www.podravka.sk.