Keď sladiť, tak rozumne

o, že biely cukor je prežitok, už pomaly vieme všetky. To, čim ho ale rozumne a chutne nahradiť, možno len tušíme. Aby ste však zbytočne v obchodoch netápali a nehľadali, poradíme Vám. A zistite, že život sa dá osladiť aj zdravo.

Melasa
Hoci je odpadovým produktom pri výrobe trstinové cukru, svojou výživovou hodnotou ho tromfne. Melase sa hovorí aj „čierne zlato“ a nie nadarmo. Má tmavo-hnedú až čiernu farbu, tuhú konzistenciu a výnimočnú chuť, na ktorú si niekto musí možno chvíľu zvyknúť. Ak si však zvyknete, výsledok stojí za to. Obsahuje pre náš organizmus plno prospešných látok ako sú – z minerálov, napríklad vápnik, fosfor, železo, sodík, draslík, zinok, meď, ďalej vitamíny skupiny B, kyselinu listovú a fosforečnú a mnoho enzýmov. Najbohatšia je však na vápnik a horčík, ktoré obsahuje v ľahko strebateľnej forme pre naše telo.

TIP na osviežujúci a zdravý štart do nového dňa:Ranným základom by mal byť dostatočný príjem tekutín, aby sme prebudili žalúdok a pripravili ho na príjem potravy. Pripravte si ráno nápoj s vody, citrónovej šťavy, melasy a čerstvej mäty a začnite deň nabité vitamínmi, minerálmi a enzýmami.

Stévia sladká
Táto obyčajná rastlinka je až neobyčajne výnimočná svojou sladkou chuťou a vypestovať si môžete bez problémov aj doma. Nielen, že budete mať dobrý pestovateľský pocit, môžete ňou sladiť bez tučných následkov. Má totiž nulovú kalorickú hodnotu. Ak k tomu prirátame bohatý obsah minerálov, vitamínov a antibakteriálne účinky, je to určite sladká, no nekalorická bomba. A to sa len tak ľahko nevidí. Ak nepatríte medzi pestovateľské tipy, nezúfajte. Zohnať ju môžete v sušenej podobe alebo v podobe sirupových extraktov.

Javorový sirup
Tento chutný a výživný sirup, pochádza z Kanady. Získava sa z miazgy javora. Vyrába sa vo viacerých variantoch a kvalitách, použiť ho môžete nielen na varenie a pečenie, ale aj do čaju. A prečo radšej „sirupovať“ ako cukriť? Javorový sirup totiž neprekysľuje organizmus a je tiež bohatý na horčík, vápnik a vitamíny skupiny B. Vďaka svojej výnimočnej chuti Vám postačí na osladenie naozaj veľmi malá kvapka, ktorou si hravo udržíte perfektnú líniu.

TIP na lahodný a výnimočný čaj:Skúste osladiť svoj obľúbený čaj troška inak. Namiesto medu či cukru doň pridajte javorový sirup, stéviu a citrónovú šťavu. Na zdravie 🙂

Zdroj:http://running.competitor.com/2012/02/nutrition/the-marvels-of-molasses_47339
Archívny článok

Keď sladiť, tak rozumne