Je tu obdobie šípok

Jeseň ponúka niekoľko darov zeme, ktoré oceníme. K nášmu zdraviu prospievajú aj šípky, ktoré môžete nájsť na lúkach, v krovinách, popri ceste i v lesoch. Stačí sa len za nimi vybrať a potom správne použiť. Na zber šípok je ideálny čas od septembra do prvých mrazov.

Šípky boli obľúbená už v Starovekom Grécku i Ríme. Kvety boli vždy symbolom lásky, túžby, nežnosti a mladosti. Tento  plod patrí do čeľade ružovité. Šípkový ker  kvitne v júni a začiatkom júla a s neskorým letom – v septembri sa na ňom objavujú malé červené plody, ktoré sú bohaté na živiny. Ker je rozšírený po celej Európe.  Šípky majú zázračnú moc vďaka vitamínu  C, majú ho dokonca viac ako má citrón. Tento zdroj vitamínov poznali už naši predkovia a používali najmä na prípravu čajov či liečivých pochutín. Okrem vitamínu C obsahujú aj vitamíny B1, B2, K, A, karotén a iné. Obľúbené sú aj sušené šípky slúžiaci na celoročný prísun vitamínu C. I keď čerstvá šípka má  o 75% viac vitamínu C ako vysušená. Najčastejšie šípky užívame v podobe  čaju, ktorý práve v tomto jesennom období zvyšuje imunitu a obranyschopnosť proti infekčným chorobám.

Šípky podporujú tiež činnosť pečene a pôsobia priaznivo na kardiovaskulárny systém. K ďalším pozitívnym účinkom patrí aj to, že spevňujú cievy, pomáhajú pri problémoch s kŕčovými žilami, stimulujú libido a potenciu. Môžu sa používať aj ako povzbudzujúci prostriedok pri rekonvalescencii.

Šípky sú tiež výborným prírodným liekom proti paradontóze a ochoreniam ďasien.
Okrem toho šípky dodávajú energiu, ktorú potrebujeme najmä v sychravom a chladnom období, zbavujú nás únavy, pôsobia antidepresívne a okrem toho chránia organizmus pred rakovinou. Ženy sa určite potešia informáciou, že tieto dary prírody spomaľujú starnutie.

Čaj sa pripravuje veľmi jednoducho:  ½ vody, 1 lyžicu čerstvých šípok, varíme 8-9 minút, po odstavení počkáme pár minút a môžeme servírovať. Okrem chutného a zdravého čajíku si viete pripraviť aj džem, sirup či víno.  Čaj pite pravidelne, najmä vtedy, keď vás trápi prechladnutie, kašeľ, zvýšená teplota, pálenie v hrdle alebo vás pobolieva hlava či svaly. Čaj sa užíva najmä pri chrípke a pri nachladení, zápale horných a dolných močových ciest, ale aj proti zápchepri cukrovke. Vhodné je jeho pitie i počas tehotenstva.

 

Zdroje: INA, http:sipky-su-darom-jesene http://www.zdravie-z-prirody.sk/sipky.html
Foto: wildfoodsandmedicines