Hľadáte inšpiráciu na grilovanie? Vyskúšajte recepty od MasterChefa Romana Kotlářa!

Leto je tu leto a s ním aj teplé dni a večery, ktoré volajú po posedeniach s rodinou alebo priateľmi niekde v prírode či na záhrade. A čo iné patrí k príjemnému vonkajšiemu posedeniu ako skvelé jedlo? Ak hľadáte inšpiráciu na to, aké mäso hodiť na rozpálený gril a aký recept vykúzliť, nechajte sa inšpirovať víťazom súťaže MasterChef, Romanom Kotlářom, ktorý sa rozhodol predať niečo zo svojho umu.

 

BRAVČOVÝ BURGER

Doba prípravy:
30 minút

Ingrediencie:
4 žemle na burger
520 g mletého bravčového mäsa (1 : 2 bok a stehno)
8 lyžíc kečupu (Ak pripravujete domáci, odporúčam pridať do základu červenú papriku.)
1 väčšia červená cibuľa
2 lyžice červeného vínneho octu
1 lyžica cukru/medu
16 plátkov salámy chorizo
3 čili papričky naložené nakyslo
2 hrste rukoly
pár lístkov bazalky
soľ
čierne korenie

Postup

  1. Mleté mäso ochutíme soľou, čiernym korením a vytvarujeme do tvaru burgeru. Počas tepelnej úpravy sa mäso zmrští, preto by mal byť priemer mäsa asi o 1 cm väčší než priemer žemle. Uprostred burgeru ešte urobíme palcom jamku, vďaka čomu sa bude mäso opekať rovnomerne.
  2. Burger dáme na rozpálený gril alebo na panvicu a z oboch strán opečieme asi 7 minút.
  3. Zatiaľ čo sa mäso opeká, nakrájame cibuľu na čo najtenšie kolieska.
  4. V miske zmiešame vínny ocot, cukor/med, soľ a čierne korenie. Miešame, kým sa kryštáliky nerozpustia, potom vložíme do misky aj cibuľu a necháme marinovať.
  5. Čili nakrájame na tenšie kolieska, pripravíme rukolu a bazalkové listy.
  6. Na poslednú minútu pridáme k mäsu na opečenie taktiež chorizo a rozkrojené žemle potreté olejom na rezných stranách.
  7. Nakoniec obe polovice žemle potrieme na rezných stranách kečupom, na spodnú polovicu žemle vrstvíme postupne rukolu, cibuľu, mäso, chorizo, čili a bazalku. Nakoniec priklopíme vrchnou polovicou žemle.

 

Odporúčaný nápoj:

Pepsi Cola/Pepsi MAX

HOVÄDZÍ BURGDOG

 Doba prípravy:
45 minút

Ingrediencie:
4 rožky na hotdog
400 g mletého hovädzieho masa (1 : 2 rebro a krk)
150 g čedaru
16 plátkov pancetty
2 kyslé uhorky
1 stredná červená cibuľa
2 stredné paradajky
10 lyžíc kečupu
1 lyžica bieleho vínneho octu
1 lyžička cukru
soľ
čierne korenie

 

Postup:

  1. Čedar nakrájame na hranolčeky (asi 0,7 cm x 0,7 cm x 15 cm).
  2. Mäso ochutíme soľou a čiernym korením.
  3. Na pancettu dáme vrstvu mletého hovädzieho mäsa v rovnomernej výške a v takej ploche, aby nám mäso po zarolovaní rovnomerne obalilo syr, ktorý dáme doprostred. Potom pancettu s mäsom a syrom zrolujeme. Zamotaná rolka by mala byť dostatočne utiahnutá, aby sa pri opekaní nerozpadla, k čomu nám dopomôže práve potravinová fólia.
  4. Burdog na grile alebo na panvici zo všetkých strán rovnomerne opečieme. Ak zvolíte kvalitné a vyzreté hovädzie, čo odporúčam, pri opekaní mäsa si môžete vybrať stupeň prepečenia rovnako ako pri príprave steaku. Pre stupeň medium stačí mäso opekať asi 3-4 minúty z každej strany.
  5. Medzitým pripravíme salsu. Paradajky (iba dužinu bez jadier), uhorky a cibuľu nakrájame na malé kocky.
  6. V miske zmiešame ocot, soľ, čierne korenie, cukor a pridáme nakrájanú zeleninu. Necháme marinovať.
  7. Rožok pozdĺžne nakrojíme (pozor, nedokrojiť), jeho vonkajšie strany zľahka potrieme olejom alebo masťou a na poslednú minútu ho dáme zo všetkých strán opekať spolu s burdogom.
  8. Nakoniec obe strany rožka potrieme zvnútra kečupom, vložíme burdog a zasypeme salsou.

 

TORTILLA S CAESAR ŠALÁTOM

Doba prípravy:
20 minút + pečenie kuracích stehienok

Ingrediencie:
4 tortilly (priemer asi 20 cm)
1 rímsky šalát
2 upečené a „obraté“ kuracie stehienka bez kože
8 tenkých plátkov svetlého pečiva bez posypu
2 hrste hoblín parmezánu
4 plátky pancetty
8 lyžíc majonézy
1 a pol plátku ančovičky naloženej v oleji
hrsť kapár
hrsť najemno nastrúhaného parmezánu
2 prelisované strúčiky cesnaku
1 celý strúčik cesnaku
kôra a šťava z jedného citróna
pol lyžičky dijonskej horčice
pol lyžičky hrubozrnnej horčice
soľ
čierne korenie

Postup:

  1. Na prípravu dresingu zmiešame majonézu, najemno nastrúhaný parmezán, najemno posekané kapary a ančovičky, oba druhy horčice, prelisovaný cesnak, citrónovú kôru a šťavu, soľ a čierne korenie.
  2. Rímsky šalát natrháme na kúsky (asi 4 x 4 cm).
  3. Obraté kura osolíme a okoreníme čiernym korením.
  4. Plátky pancetty dochrumkava opečieme na miernom ohni a nalámeme na menšie kúsky.
  5. Plátky svetlého pečiva dochrumkava opečieme na tuku po slanine, potom ich potrieme strúčikom cesnaku a nalámeme na menšie kúsky.
  6. Listy rímskeho šalátu zmiešame s dostatočným množstvom dresingu (časť by ešte mala zostať).
  7. Tortillu neopekáme, iba nasucho nahrejeme, aby zmäkla.
  8. Nakoniec ohriatu tortillu potrieme zvyšným dresingom, potom postupne vrstvíme šalát, kura, nalámané plátky pečiva a pancetty a zasypeme hoblinami parmezánu. Tortillu zabalíme.