Grécke souvlaki s pitou a tzatziki

Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetká poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár diesiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárkych a potravinářských produktov.

 

S projektom Zrodené v EÚ a v spoluprácu s kuchárom Petrom Cvanom ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juch, zo západu na východ. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do desiatich krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitních európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičy, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte.
Ôsmu zastávku strávime opäť v teple a pri mori – v Grécku.   

 

Grécke souvlaki s pitou a tzatziki (4 porcie)

Souvlaki

  • 0,5 kg jahňačieho mäsa / môžete použiť aj bravčové
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 4 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky oregána
  • 1 lyžička tymiánu
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky korenia

 

Tzatziki

  • 1 uhorka
  • 1,5 hrnčeka gréckeho jogurtu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • ½ lyžičky soli
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 lyžica červného kôpru

 

Postup:

  • V mise zmiešame všetky ingrediencie
  • mäso nakrájame najprv na plátky, potom na zhruba rovnaké kusy v tvare obdĺžnika
  • mäso pridáme do misy a necháme marinovať minimálne 6 hodín
  • mäso napichneme na špajdle – urobíme špízy
  • rozohrejeme si panvicu, na ktorej si špízy dozlatova upečieme. Potom vložíme na plech a dáme do predhriatej rúry, na cca 10 min, aby sa nám mäso dokončilo. V zvyšnom čase si pripravíme tzatziki
  • Grécke tzatziki si pripravíme tak, že umytú uhorku nastrúhame do misky so šupkou, nasolíme, presunieme do cedníku a necháme odkvapkať, takto sa zbavíme prebytočnej vody. Pridáme kvalitný grécky jogurt, kôpor, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak, korenie a podľa potreby dosolíme

Tento pokrm podávame s opečeným pita chlebom.
Viac informácií na: www.zrodene.eu

Zdroj: Betty M.