Dôležité zložky potravín časť tretia: Bielkoviny

Bielkoviny

Nevyhnutnosťou ideálneho jedálnička, rastu svalovej hmoty a zdravých kostí sú jednoznačne bielkoviny, ktorých sa určite netreba báť. Vďaka nim sú správne vyživené nielen svaly, ale aj všetky bunky v tele.

 

Nielen vypracované svalstvo
Pod slovíčkom svaly si mnohí predstavujú vypracovaného kulturistu a fitnesku. Práve preto majú niektorí z nás obavu prijímať bielkoviny, len aby nevyzerali ako tí príliš svalnatí kulturisti a kulturistky. Opak je však pravdou. Práve bielkoviny správne a vo veľkej miere vyživujú svalstvo, ktoré potrebuje každý z nás bez ohľadu na vek a pohlavie. Správne vyživené svaly predchádzajú mnohým chorobám a uľahčujú rozličné denné činnosti a aktivity.

Ideálny prísun bielkovín z nás neurobí svalnatých športovcov, ale napomáha k lepšej funkcii svalov.

Správne množstvo je dôležité
Pravidlo, že všetkého veľa škodí, sa potvrdzuje aj v tomto prípade. Žena, ktorá denne spáli 1 400 kcal a chce si udržiavať štíhlu líniu, by mala v strave prijať približne od 52 do 105 g bielkovín denne. Nároky na bielkoviny môžu byť rôzne, preto je ideálne poradiť sa s odborníkom, alebo s výživovým poradcom. Nadmerná konzumácia živočíšnych bielkovín, v kombinácií s inými zložkami stravy, môže viesť napríklad k zaťaženiu pankreasu. Pri konzumácií rastlinných proteínov môže dochádzať k alergiám a potravinovej intolerancii.

Správne množstvo a správne potraviny sú pri tvorbe jedálnička veľmi dôležité a individuálne.

Takže čo by sme mali jesť?
Ideálnou voľbou je kombinácia živočíšnych a rastlinných proteínov. Kompletná bielkovina, ktorá obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny je sója. Preto by sa v strave mala nachádzať čo najčastejšie. Medzi ostatné zdroje rastlinných bielkovín patrí šošovica, orechy a semienka. Za vhodné zdroje živočíšnych bielkovín patria ryby, vajíčka, hydina a mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku.

Vhodné potraviny tvoria základ a pestrý zdravý jedálniček.

Zdroj: AF