Detoxikovať? A čím?

Ak by existoval jeden správny spôsob, určite by sme o ňom už dávno všetci vedeli. Preto treba skúsiť, ktorý má na vaše telo najlepší vplyv, inak to nejde.

 

Džúsový detox: Je náročný na vôľu. Počas dvoch až troch dní pijete iba čisté ovocné a zeleninové šťavy – najlepšie doma odšťavené, nie kupované. Tým sa do tela dostáva vysoká dávka vitamínov, najmä antioxidantov, ktoré začnú bojovať proti voľným radikálom a telo prirodzene prečistia. Budú vám však chýbať bielkoviny, vláknina aj tuk, preto sa môže dostaviť únava a veľký hlad.


Smoothie detox:
Pomixovaním rôznych druhov ovocia a zeleniny získavate polotekutú vitamínovú bombu – smoothie s bohatou dávkou vlákniny, ktorá má výborný sýtiaci účinok a ozdravne pôsobí aj na črevnú mikroflóru. Počas tejto očisty netrpíte veľkým hladom. Ak šikovne zakomponujete do nápojov aj avokádo, oriešky a olejnaté semená, získate prospešný zdroj zdravých tukov.

 

Cukrový detox: Tento režim sa môže premeniť na trvalé stravovanie a vďaka nemu máte možnosť zbaviť sa kíl navyše, prebiehajúcich zápalov a zlepšiť kvalitu pleti. Jeho základným princípom je vynechanie cukru a sladidiel – aj v ich skrytej forme a v nápojoch. Súčasťou stravy sú počas desiatich dní kvalitné bielkoviny, zdravé tuky a dobré sacharidy: povolené sú zemiaky, batáty, celé zrná, zakázané sú cestoviny a pečivo.


Hypoalergénny detox:
Vychádza z princípov hypoalergénnej diéty, ktorej hlavný význam spočíva v zistení hlavných potravinových spúšťačov vašich zdravotných ťažkosti. Pri detoxe sa vylúčia všetky kritické potraviny, napríklad mlieko, mliečne výrobky, orechy a semená, koreniny, citrusy, potraviny obsahujúce lepok, a iné. Ak sa stav zlepší, postupne sa vracajú späť do jedálnička a pozorne sa po celý čas sleduje, aký účinok na fungovanie.

Zdroj: -aka-