Dámy, viete prečo by ste mali jesť pravidelne ryby?

O tom, že ryby sú zdravé snáď nepochybuje nikto. Obsahujú cenné vitamíny A, B a D, minerály a predovšetkým tzv. omega-3 mastné kyseliny, ktoré priaznivo ovplyvňujú predovšetkým kardiovaskulárny systém človeka. Aj napriek týmto pozitívam, podľa Štatistického úradu SR skonzumuje priemerný Slovák ročne asi len 5 kg rýb, čo nás zaraďuje na chvost EÚ.  

Bežný Slovák spotrebuje ročne až o 4 kg menej rýb ako priemerný obyvateľ Európskej únie. V tomto ukazovateli nezaostávame len za prímorskými krajinami ale aj za susednými krajinami ako Česká republika, Poľsko, Maďarsko a Rakúsko. Čo môže našinca presvedčiť, aby do svojho jedálnička zaradil ryby? A prečo by sme ich mali konzumovať aspoň trikrát do týždňa? Podľa odborníčky na výživu, MUDr. Alžbety Béderovej, CSc., je odpoveď veľmi jednoduchá. Ryby obsahujú zdraviu prospešné vitamíny, minerály a najmä omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny priaznivo ovplyvňujú kardiovaskulárny systém a predmetom výskumu bola aj štúdia skúmajúca vplyv omega-3 kyselín na mozog a zrak človeka. Je potvrdený priaznivý účinok týchto kyselín aj na zmierňovanie niektorých depresívnych porúch, napomáhajú imunitnému systému a rovnako bol dokázaný pozitívny účinok omega-3 kyselín aj na reumatickú artritídu, astmu, lupienku či poruchy obličiek,“ hovorí MUDr. Béderová.

A ktoré ryby obsahujú najviac týchto zo stravy významných živín? „Omega-3 mastné kyseliny sa nachádzajú v tuku všetkých druhov rýb, najviac ich však obsahujú ryby pochádzajúce z chladných morských vôd ako losos, sleď, makrela, tuniak, sardinky, pstruh morský či okúň. Kapor, sumec, platýs ich obsahuje menej,“ vysvetľuje MUDr. Béderová.

Ryby sú vhodnou stravou aj pre tých, ktorí sa chcú stravovať diétne a potrebujú znížiť svoju hmotnosť a hladinu tzv. zlého cholesterolu v krvi. Rovnako by nemali ryby vynechať zo svojho jedálnička ani tehotné ženy. Práve naopak. Odporúčaná týždenná dávka rýb pre budúce mamičky je okolo 200g. Odborníci pritom odporúčajú uprednostňovať hlavne biele rybie mäso, napríklad tresku.

Kvalitné a cenovo dostupné morské a sladkovodné mrazené ryby do receptov pre vašu rodinu nájdete v obchodoch pod značkami Radoma a Frodo, ktoré prináša jeden z najväčších distribútorov a spracovateľov rýb na Slovensku, Ryba Žilina. A v prípade, že uprednostňujete ryby v už spracovanej podobe, pod značkou PRETO Ryba Žilina môžete nájsť najširšiu ponuku rybích špecialít ako marinované, pečené, smažené či údené ryby a v neposlednom rade aj klasické rybie šaláty a na Slovensku najobľúbenejšiu tresku v majonéze tej najvyššej kvality – Tresku Exklusiv, ktorá obsahuje až 45% rybieho mäsa. Viac informácií o rybích špecialitách nájdete na www.rybazilina.sk.

Pripravil Tomáš
Zdroj: Shuterstock