Chrumkavé (a zdravé) tuky

zdravé tuky v orechoch

Bývajú symbolom Vianoc (a nielen v pečive), sú zdravé, hoci sú tučné. Orechy. Vlašskými sa ozdobujú vianočné stromčeky, hádžu sa do rohov miestnosti, aby bola v dome celý rok hojnosť, ich škrupiny so sviečkami symbolizujúcimi členov rodiny sa nechávajú plávať v miskách s vodou, aby predpovedali ľudské cesty, likér z nich býva súčasťou vianočného menu, múčka z kokosových ozvláštňuje zákusky…

Kráľ kráľov
Vlašský orech, odborne orech kráľovský, sa dožíva do 200 rokov a na našom území ho vraj pestovali už v bronzovej dobe. Jeho plody, nazývané aj anglické či perzské, so semenami v tvare ľudského mozgu sú  najvýznamnejším škrupinatým ovocím. Vlašské orechy  podporujú nielen mužskú potenciu, ale aj  mozog a nervy, spaľovanie telesného tuku, urýchľujú hojenie rán a sú prospešné aj pleti. Tam, kde sa podávajú, je zaručená návštevnosť. Najlepšie sú surové, čerstvo olúpané; bez škrupiny rýchlo stuchnú.

Orechy na tekuto
Inak povedané – orechový likér z nezrelých vlašských orechov, ktorých by sa presne na Jána malo obrať 15, 20, 30, 35… Koľko ľudí, toľko orechov… Recepty sa zhodujú len v tom, že orechy treba prekrojiť, zaliať alkoholom a po pridaní rôznych prísad nechať niekoľko týždňov lúhovať. Potom zliať a popíjať – ako digestív, alebo len tak, ako delikatesu. A hoci nie na tekuto, na ozdobovanie múčnikov je výborná nezvyčajná odroda, ktorej jadrá sú červené.

Pekanové orechy
Podobajú sa vlašským, ale sú podlhovastejšie, menej členité, majú maslovejšiu chuť a vyvolávajú užitočnú apoptózu, teda vzájomné požieranie rakovinových buniek. Jedia sa priamo, ale aj v nátierkach, krekeroch, v syroch. Patria medzi najkvalitnejšie a najdrahšie orechy. Cení sa aj ich olej a pre tvrdosť aj drevo, rovnako ako drevo orecha kráľovského.

Popoluškine oriešky
Lieskovce bývali symbolom lásky a plodnosti (azda preto, že lieska poskytuje mimoriadne výdatnú „pastvu“ včelám) a dievčatá nimi odmeňovali obľúbených tanečníkov. V lieskovcoch je veľa bielkovín a až 60 percent oleja. Podobne ako pekanové orechy obsahujú fytochemikálie vyvolávajúce apoptózu. Lieskovce sa buď len tak chrumkajú, alebo sa z nich pripravuje orieškové maslo, cukrovinky, pridávajú sa do múčnikov. Z lieskového dreva sa okrem iného vyrába kresliarsky uhoľ aj drevené uhlie využívané pri grilovaní. V štýlových baroch mávajú z lieskového prútia košíky a v lyžiarskych oblastiach zavše v reštaurácii pridajú informáciu, že práve z liesky sa kedysi vyrábali lyžiarske palice.

Mandle a „mandle“
Do Európy, konkrétne do Španielska, sa dostali počas nadvlády Maurov. Indovia ich podobne ako Arabi pridávali do omáčok a do iných jedál, ale aj do jogurtov a masla. Sladké mandle sa používajú v cukrárstve a solené sú obľúbené k vínu, zo sparených sa vyrába mandľové mlieko, z horkých, ktoré uvoľňujú kyanovodík, sa destiluje mandľová silica. Zelenými mandľami sa niekedy nazývajú pistácie. Používajú sa do zmrzlín, zákuskov, plniek a konzumujú sa aj solené. Pre vysoký obsah tuku rýchlo horknú, preto je obmedzená ich skladovateľnosť. Zo zárezov v kmeni pistácie pravej vyteká živica mastix, ktorá sa pridáva do silných alkoholických nápojov (mastiky). Obľúbené sú tiež mandľové likéry, vhodné aj do miešaných nápojov.

Zemné mandle − arašidy
Aj tak volali podzemnicu olejnú pôvodom z Južnej Ameriky, čiže arašidy. U nás boli kedysi v mikulášskych balíčkoch oznamom, že Vianoce sú za dverami. Solenými bývali a niekde stále sú zaplavené aj stoly vinární; azda preto, že chránia pečeň pred stukovatením a rýchlo sýtia. Inkovia s nimi pochovávali svojich predkov, v USA nimi pôvodne kŕmili len ošípané a považovali ich za jedlo chudobných. Teraz si ich tam mimoriadne ctia v podobe arašidového masla či oleja. Mnohí ľudia sa však arašidom musia vyhýbať. Alergia na ne má veľmi agresívny priebeh a končieva sa smrťou.

Semená „bieleho mahagónu“
Sú to kešu oriešky využívané ako koktailové orechy. Niektoré odrody nazývané v Indii aj slonie vši majú zo všetkých orechov a semien najvyšší obsah horčíka a významne sa zúčastňujú na tvorbe spermií. Vylupujú sa z nažiek obličkovca orientálneho, nazývaného aj biely mahagón. Nažky vyčnievajú z hruškovito zhrubnutej stopky (kešu jablko), ktorej dužina je sladkokyslá, v trópoch obľúbená ako ovocie, ale vyrába sa z nej aj šťava a víno..

Para bez pary
To sú para orechy pomenované podľa štátu Pará, odkiaľ pôvodne putovali do sveta. Sú to semená plodov juvie štíhlej z dažďových lesov Brazílie. V plodoch podobných kokosovým orechom ich býva do 40 a sú zoskupené ako dieliky v pomaranči. Pre vysoký obsah tuku sú výborným zdrojom oleja. Ako pomocníci pri odvykaní od fajčenia sú vhodné na stoly nefajčiarskych podnikov.

Orechy aj nie orechy
Čiže aj súčasť škótskej whisky Lockeś 8y – makadamy či queenslandské orechy. Semená tejto kôstkovice obsahujú až 80 percent tuku, ktorý je z rastlinných najbližší ľudskej koži. Pražia sa na oleji, solia sa a korenia alebo polievajú čokoládou. Sú súčasťou plniek a šalátov. Nepodľahnite však pri ich konzumácii žobroneniu svojich psích miláčikov – tieto orechy im totiž môžu až na 48 hodín paralyzovať svalstvo. Semená stromu cola vera využívané v coca-colových nápojoch by ich zasa priveľmi zaktivizovali. Tieto jadierka koly lesklej považujú vyznávači islamu za posvätné, domorodci v tropickej Afrike, v Brazílii a na Jamajke ich žujú na potlačenie únavy aj ako údajné veľmi silné afrodiziakum a konzumujú sa aj pri odtučňovaní.

Gaštany
V Európe, kam sa rozšírili z malej Ázie, boli predchodcami zemiakov. Zo sušených gaštanov sa po zomletí piekol chlieb. Dnes sa z nich robia delikatesné zákusky (kto by odmietol gaštanový jazýček…), ale najmä v zime si nimi pri pouličných pieckach  zohrievame okrem žalúdka aj ruky. Drevo gaštana, tak ako drevo juvie, odoláva hnilobe a používa sa na výrobu lodí a sudov, takže sme s nimi v symbolickom kontakte aj pri popíjaní vína.

Najväčšie na svete
Z kokosových orechov sa lisuje netučné kokosové mlieko vhodné na kokteily, pudingy a krémy, piňacoladu, ale aj sladkastá, absolútne sterilná kokosová voda. Okrem kokosovej „dužiny“ sa konzumujú aj palmové listy a z kvetenstva sa získava cukor, palmové víno, ocot aj pálenka arak. Na Prasline, jednom zo Seychelských ostrovov, rastú palmy coco de mer, ktorých plody sa nazývajú aj Šalamúnove orechy. Majú 40 až 50 cm a vážia do 30 kg. Tvarom pripomínajú ženské lono a zadok, ich semená vážiace okolo 20 kg sú najväčšie v rastlinnej ríši a pohárom z ich škrupiny sa prisudzovali zázračné účinky.

Netradičné – píniové –  oriešky
Sú plodmi lotosu indického a slúžia ako afrodiziakum, ale aj na liečbu nespavosti, horúčok a gynekologických chorôb. Píniové oriešky plodí borovica pínia pochádzajúca zo Stredomoria a používajú sa pri výrobe pesta. Muškátové orechy sú semená muškátovníka (okrem nich sa v kuchyni využívajú aj miešky známe ako muškátový kvet). V dávkach nad 5 g je však toxický a môže vyvolať predčasný pôrod.

Pripravila: Marta Horecká
Zdroje: magazin.atlas.sk, www.campanula.estranky.sk, www.slunecnice-cb.cz, www.nasevyziva.cz, www.exoflora.sk, www.kralovskeoriesky.sk, www.botanicka.cz, hypernova.sk