Brusnice – malé zázračné gulôčky

Kedy, ak nie teraz je najvhodnejší čas si ich dopriať. Flavonoidy, ktoré sa v nich vo výraznom množstve nachádzajú, majú hneď viacero vynikajúcich vlastností: znižujú tvorbu krvných zrazenín, upravujú vysoký krvný tlak, zdokonaľujú prietok krvi, spomaľujú vznik artériosklerózy a bránia upchávaniu ciev. Keďže obsahujú veľké množstvo vitamínu C, pôsobia priaznivo aj pri chrípke a nachladnutí.

 

Brusnice ako malé zázračné guľôčky obsahujú množstvo rozličných živín – organických kyselín, vitamínov, najmä C, E, K a provitamínov A a triesloviny. V zrelom stave majú vysoký podiel protihnilobných látok. Fungujú ako výborný antioxidant. Obsahujú aj kyselinu citrónovú, jablčnú, benzoovú a šťaveľovú, z minerálnych látok najmä draslík, menej magnézium, vápnik, fosfor a sodík.

Ak vás trápia zapálené močové cesty, alebo dokonca opakované zápaly, siahnite po brusniciach. Brusnice sú jednotka v superpotravinách. Ešte začiatkom dvadsiateho storočia vedci zistili, že obsahujú kyseliny, ktoré v tele neoxidujú. Ak osídlia močové cesty, dokážu pokryť povrch niektorých orgánov a vytvoriť čosi ako obranný štít.

Tento mechanizmus nedovolí baktérii E. coli ani iným infekciám prilepiť sa na steny močového mechúra, množiť sa a šíriť do okolitých tkanív a štruktúr. Mnohé výskumy potvrdili, že pravidelným užívaním brusníc klesá riziko tohto ochorenia až o 50%. Brusnice chránia, ale aj liečia cestu od obličiek až po suché nohavičky. Je tu však jedna výnimka: Vyšší obsah kyseliny šťaveľovej je dôvod, prečo lekári neodporúčajú prehnanú konzumáciu plodov ľuďom náchylným na tvorbu obličkových kameňov.

Dezinfekčný a protizápalový účinok…
…chráni močové ústrojenstvo a využíva sa aj pri poraneniach kože (prikladáme na ranu brusnicové obklady) indiáni ich používali proti otrave krvi. Brusnice účinkujú proti hnačke, chrípke, skleróze, bolestiam pri menštruácii, majú protirakovinový účinok na celý organizmus. Používajú sa ako podporný prostriedok pri liečbe cukrovky a reumatizmu. Zapáčili sa kozmetickému priemyslu.

Zistilo sa, že obsahujú aj omega-3-mastné kyseliny, ktoré obnovujú bunky, takže výťažky z nich čoraz častejšie nájdete v pleťových krémoch a tonikách. Vďaka prírodným farbivám sa zasa používajú v dekoratívnej kozmetike. Pravidelná konzumácia zamedzuje rozširovanie baktérií v ústnej dutine a potláča vznik zubných ochorení.

Tvrdí to americký výskum, podľa ktorého brusnicové želé pomáha hneď dvojako: proti zubnému kazu i proti kameňu. Zubná sklovina pravidelne vystavovaná brusnicovej šťave dokáže na osemdesiat percent odolávať baktériám.

Autor: -aka-