Ako využiť stopky višní a čerešní pre zdravie

Keď zjete čerešne alebo višne, stopky nevyhadzujte: Pripravte si z nich čaj a využite ich liečivú silu!

 

Čerešne a višne patria medzi obľúbené a zdraviu prospešné ovocie.
Málokto však tuší, že ani ich stopky nepatria do odpadu.
Ukrýva sa v nich totiž liečivá sila!

Naučte sa vyťažiť užitočné látky zo stopiek višní a čerešní podľa youtube kanála Lekovite Biljke a môžete si pomôcť pri rôznych zdravotných ťažkostiach.

Čerešne sú výborným zdrojom minerálov, najmä draslíka.
Sú bohaté na vitamíny, vlákninu a antioxidanty.
Po čerešniach dozrievajú višne, ktoré sú o niečo kyslejšie, no ešte užitočnejšie pre zdravie. 
Obsahujú cenné antokyány.

 

Ako využiť stopky višní a čerešní pre zdravie

Foto: pixabay

Stopky čerešní a višní obsahujú vzácne oleje a draselné soli, ktoré pôsobia močopudne, protizápalovo a majú silné detoxikačné vlastnosti.
Preto keď zbierate čerešne alebo višne, stopky si odložte na prípravu čaju.
Keď je sezóna týchto chutných plodov, odkladajte stopky a usušte ich.
Potom ich skladujte v uzatvárateľnej nádobe, aby ste z nich mohli ťažiť celý rok.

Liečivé vlastnosti stopiek čerešní a višní

Foto: pixabay

Stopky čerešní sa vo fytoterapii používajú po stáročia.
Ide o prvotriedne prírodné diuretikum.
To znamená, že vylučuje telesné odpadové látky močom a trávením.
Tým zabraňuje zadržiavaniu vody v tele, opuchom, nadúvaniu a príznakom, ako sú ťažké nohy.
Je to veľmi účinný a bezpečný prostriedok na použitie.
Majú laxatívne vlastnosti, takže môžu pomôcť pri zápche.
Sú výborným čiastiacim prostriedkom pre telo, preto sa odporúčajú pri celulitíde a obezite. 

Foto: pixabay

Odporúčajú sa ako pomocník pre stimulácii metabolizmu a podpora pri chudnutí.
Blahodarné zložky v stopkách čerešní a višní pomáhajú bojovať proti tuku a zlepšujú elasticitu pokožky.
Stonky čerešní a višní môžu zlepšiť činnosť čriev a ovplyvňujú ich lepšie vyprázdňovanie.

Foto: pixabay

Azda najdôležitejším zdravotným benefitom stopiek čerešní a višní je to, že pomáhajú čistiť močové cesty, takže môžu pomôcť vyčistiť obličky od piesku a močové cesty od baktérií.

 

Príprava

Ovocie si najskôr dobre umyte aj so stopkami pod silným prúdom studenej vody.
Foto: pixabay

Následne oddeľte stopky od plodov na samostatné taniere.
Stopky nechajte niekoľko dní sušiť – čaj sa však dá pripraviť aj z čerstvých stopiek.

Foto: pixabay

Čaj pripravíme tak, že 1 plnú polievkovú lyžicu stopiek pridáme do 500 ml vriacej vody.
Hrniec prikryjeme pokrievkou.
Odstavíme zo sporáka.
Necháme lúhovať 20 minút. 

Foto: pixabay

Potom scedíme a pijeme 2-3 šálky denne.
Čaj zo stopiek čerešní, aj vyšní má naozaj príjemnú ovocnú chuť. 

Veľa zdravia!

Zdroj: Miroslava, Redaktorka magazínu To je nápad!