Domov Lifestyle Zdravie Jarná čistička krvi: Bylinka, ktorá pomôže aj proti nespavosti

Jarná čistička krvi: Bylinka, ktorá pomôže aj proti nespavosti

Nazberajte si z nej aj vy a spoznajte, čo všetko ponúka. Bylinka je vďaka obsahu saponínov výborná na choroby dýchacích ciest, pri prechladnutí či chrípke, píše Záhradkár. To však zďaleka nie sú všetky dôvody, prečo sa oplatí nazbierať si prvosienku do zásoby na celý rok. S čím ešte pomáha?

 

Všestranná prvosienka

Pomáha s vykašliavaním hlienov, posilňuje To však zďaleka nie sú všetky dôvody, prečo sa oplatí nazbierať si prvosienku do zásoby na celý rok. S čím ešte pomáha?
pôsobí upokojujúco a môže pomôcť aj pri nespavosti. Využíva sa tiež do mastí, ktoré sú účinné pri bolestiach kĺbov. Menej známe je, že má aj antibakteriálne a močopudné účinky.

Zásobu prvosienky by mali mať aj reumatici, dokonca prečisťuje krv. Je vhodná aj pre dojčiace ženy, pretože stimuluje tvorbu materského mlieka.
Ako ju však uchovať, aby si zachovala čo najviac prospešných látok?

 

Zber a sušenie

Typická jarná kráska ponúka na zber kvety a podzemok s koreňom. Rastlinka je čiastočne chránená. Znamená to, že z nej vo voľnej prírode môžete zberať vňať a kvety, ale koreň je chránený. Vždy však treba myslieť aj na to, aby ste zberali len také množstvo, ktoré naozaj využijete. Kvety sa zberajú celé aj s kalichom a to zvyčajne v období od apríla až mája. Sušiť by ste ich mali na tienistom a vzdušnom mieste alebo v sušičke pri teplote do 35°C.

 

Na toto pamätajte

Ako aj pri ostatných bylinkách aj pri prvosienke jarnej platí, že ju na podporu zdravia treba užívať v rozumnej miere. Bylinku by nemali užívať tehotné ženy a  ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi. Taktiež by sa jej mali vyhnúť ľudia, ktorí sú citliví na aspirín či alergici na peľ.

Zdroj: Zdravie.sk