Do Nitry zavítala Plešatá speváčka

Pravdou je, že by ste ju márne hľadali. Volá sa tak divadelná hra, ktorá mala nedávno premiéru na doskách Divadla Andreja Bagara v Nitre a je to prvá divadelná hra, ktorú napísal Eugene Ionescu. Svoju prvú premiéru si hra  „odbila“ 11. mája 1950 a v roku 1989 získala prestížnu cenu Moliére.

 

Prečo Plešatá speváčka?

Ionesco sa pokúšal učiť po anglicky metódou Assimil a bol frapovaný obsahom dialógov, ktoré boli skúpe a zvláštne zároveň, ale aj reťazením viet bez súvislostí, čo ho inšpirovalo k napísaniu hry s názvom Po anglicky bez námahy. Súčasný názov vznikol pri chybe, keď počas skúšky herec, ktorý hral hasiča a po dlhej tiráde  namiesto „jedna blonďavá učiteľka“ povedal „jedna plešatá speváčka“.

Absurdita sa stala motorom  hry. Texty pre nitriansku adaptáciu preložil Ľubomír Vajdička, ktorý sa podpísal aj pod réžiu, Marija Havran vytvorila pre účinkujúcich  neuveriteľné kostýmy, ktoré hre dodávajú ešte väčšiu absurditu a podčiarkujú jej úspech.

V dramaturgii Svatozára Spružanského sa v hre predstavia stálice nitrianskeho divadla Gabriela Dolná a Eva Pavlíková, ale excelentne sa úloh zhostili i ostatní účinkujúci Martin Šalacha, Peter Oszlík, Juraj Ďuriš a Renáta Ryníková. Eva Pavlíková na svoje stránke na sociálnej sieti sa k hre vyjadrila nasledovne:Ďakujem E.Ionescovi, L.Vajdičkovi, Mariji Havran, Tomovi Cillerovi, našej malej talentovanej skupinke hercov…za stretnutie s Plešatou speváčkou…Mlčať je zlato, hovoriť stručne a k veci tiež a tliachať siahodlhé bláboly je trend súčasnosti…nastavené zrkadlo dobe je stále aktuálne…aj keď vzniklo v roku 1947…opäť som mala pocit, že moja práca ma zmysel…“