Bylinkové čaje pite opatrne – aby vám neuškodili

Bylinkové zmesy obsahujú okrem vitamínov, minerálov, enzímov a flavonoidov aj alkaloidy a iné látky. Preto pite bylinkové čaje opatrne.

 

Odporúčame vám piť viac druhov bylinného čaju ale nie priveľké množstvo čaju. Účinky bylín sa môžu potláčať a potom je ich pitie zbytočné. Ale je možné, že sa môže ich účinok posilniť a potom ich kombinácia je nebezpečná a nesmú sa piť.

Nekombinovať bylinky so zázvorom!  Tento osvedčený prostriedok na uvoľnenie dýchania pri zápaloch a potení, zvyšuje účinok byliniek. Posilňuje krvný obeh a urýchluje metabolizmus, preto sa účinné látky z výluhov vstrebávajú rýchlejšie! Preto by sa nemal kombinovať s bylinnými čajmi.

Deti by nemali piť čaje, ktoré by mohli vyvolať alergickú reakciu – napríklad harmanček, medovku, šalviu či levandulu. Najmä ak má alergiu niektorí z rodičov.

Med je zdravým sladidlom a navyše aj výborne chutí. Popri týchto benefitoch je aj účinným prírodným liekom. Má totiž výrazné antiseptické a antimikrobiálne účinky. Zdravý je svetlý aj tmavý, ale dôležité je aby bol patrične hustý. Aby neobsahoval viac ako18% vody. Vtedy je veľmi kvalitný.

Autor: Wera