Špeciálne vyšetrenie vlasov

Náhle zmeny počasia vlasom nehrajú do karát. Aj tie vaše sú suché, lámu sa, sú bez lesku? Rovnako ako potrebuje telo po zime špeciálnu starostlivosť a doplnenie potrebných vitamínov a minerálov, aj vlasy si vyžadujú špeciálnu starostlivosť.

 

Rovnako ako pokožka potrebujú aj vlasy dostatočné množstvo vody, a navyše aj keratínu. Práve tieto zložky sú základnými stavebnými zložkami vlasov. Vďaka keratínu sú ucelené, hladké a lesklé. Ak chýba, na hlave nosíte namiesto koruny krásy vrabčie hniezdo či slamenú strechu. V drogériách preto hľadajte prípravky s keratínovými proteínmi, ktoré ošetria vlas do hĺbky.

Špeciálna diagnostika
Keby to nevyšlo, lebo aj to sa môže stať, obráťte sa na odborníka. Niekde bude chyba. Stav vlasov môže signalizovať určitý zdravotný problém. Prípadne odhalí nie najlepší zdravotný stav vo všeobecnosti. Problém môže odhaliť aj trichologické vyšetrenie vlasov.

Trichológia je špeciálny odbor, ktorý sa zaoberá vlasmi a vlasovou pokožkou. Trichológ vie všetko o ich štruktúre, funkcii, chorobách a môže poradiť, čo robiť, aby sa stav zmenil. Diagnostika vlasov sa robí tretí deň po umytí. Samotné trichologické vyšetrenie pomocou diagnostického prístroja – mikrokamery či mikroskopu – odhalí celkový zdravotný stav vlasov, ich hustotu, rýchlosť rastu a napovie aj veľa o vašej životospráve. Na trichograme lekár vidí, či je štruktúra vlasu a jeho zloženie v poriadku. Následne odporučí vhodnú formu liečby.

Stále platí – len zdravé vlasy sú krásne. Ak sa chladné obdobie na nich viditeľne podpísalo, nezúfajte. Vďaka pravidelnej starostlivosti opäť rozkvitnú.

Autor: Sofia