Nedajte si pokaziť leto, mykóza citlivých partií ho nespríjemní…

Slnečné dni lákajú a kto by sa rád neponoril do chladivej vody a neosviezil svoje telo. Nemálo je však medzi nami takých dám, čo z vody pociťujú obavy. Obávajú sa, aby im krásne chvíle nepokazila opäť vaginálna mykóza. Obavy sú však zbytočné, ak urobíte potrebné opatrenia. 

 

Čo mykózy podporuje

Mykózu vyvolávajú kvasinky (najmä druh Candida albicans), ktoré sa bežne vyskytujú v pošve niektorých žien. Samy osebe ešte nemusia viesť k ochoreniu. Mykózy sa dajú do pohybu až porušením rovnováhy na pošvovej sliznici, takže infekcia má ideálne podmienky rozvinúť sa. Podporiť ju môžu niektoré faktory ako užívanie antibiotík, diabetes, tehotenstvo, hormonálna substitučná liečba, nesprávna intímna hygiena, poranenie sliznice pošvy, nevhodné nepriedušné oblečenie, jedlo bohaté na cukry a tiež stres.

 

Ako zistíme, že máme mykózu

Príznaky zväčša neprehliadneme. Ak ochorieme na vaginálnu mykózu, budeme v intímnych partiách cítiť svrbenie a pálenie, bolesť pri pohlavnom styku aj pri močení. Spravidla sa objavuje aj pošvový výtok, zväčša bez zápachu a konzistenciou pripomínajúci rôzne hustý tvaroh. Vaginálna mykóza je údajne najčastejším ochorením, pre ktoré ženy navštevujú ordináciu gynekológa. V priebehu života ju aspoň raz prekonajú tri ženy zo štyroch. Práve pre túto všeobecnú rozšírenosť a aj pre obvyklý výtok ju ženskí lekári niekedy ľudovo volajú „gynekologická nádcha“. Potrápiť však dokáže neporovnateľne viac a nepríjemnejšie ako bežná nádcha. Najmä keď sa tiež veľmi často vracia a opakuje. Stáva sa to takmer polovici všetkých žien, ktoré niekedy ochoreli na mykózu.

 

Prečo sa vracajú

Niektoré príčiny opakovaných mykóz poznáme. Popri už spomínaných rizikových faktoroch to býva kúpanie v chlórovanej vode, teplé a vlhké prostredie, najmä nosenie mokrých plaviek či tesných nepriedušných nohavíc napríklad pri jazde na bicykli, keď sa intímne oblasti ľahko zaparia. Často však dôjde k mykóze aj bez zjavnej príčiny. Na otázku, prečo sa niektorým ženám mykózy neustále vracajú, zatiaľ čo iné ženy za rovnakých vonkajších podmienok ani raz neochorejú, treba hľadať odpoveď predovšetkým v imunite. Ženy s opakovanými mykózami majú spravidla určité problémy s „lokálnou imunitou“ vo vaginálnom tkanive.

 

Aká je prevencia

V lekárni si môžeme kúpiť voľnopredajné prípravky, ako sú vaginálne čapíky, tabletky a mastičky, ktoré sa používajú preventívne, ak napríklad vieme, že budeme tráviť čas v rizikovom prostredí. Po každom sexuálnom styku by sme sa mali osprchovať, pretože vtedy sa mení kyslosť pošvy. V teplých dňoch by sme si nemali obliekať tesné džínsy, ale vyberať si radšej bavlnené nohavičky. Po kúpaní sa treba starostlivo osušiť, najmä ak plávame v priehrade alebo v rybníku. Proste tam, kde sa darí baktériám. Na toalete by sme sa mali utierať smerom k análnemu otvoru a platí pravidlo – čím menej parfumácie a chémie, pokiaľ ide o toaletný papier, tým lepšie. Po kúpaní si ihneď vymeníme tampón, ktorý podľa odborníkov vsiakne všetky nečistoty z vody a prenesie ich do pošvy.. Pozor, mnoho žien podlieha mylnej predstave, že ak si vezmú tampón do špinavej vody, budú ušetrené infekcie. Ako sme už povedali, hygiena je v poriadku, ale nič sa nemá preháňať. Časté umývanie narúša prirodzené prostredie pošvy.

 

Ako ju liečiť
Čapíkmi, masťami, alebo tabletami súhrnne označovanými za antimykotiká. Tieto prostriedky sú určené na liečbu akútneho ochorenia. Väčšina žien na ne reaguje rýchlo a dobre a už po niekoľkých dňoch ťažkosti spravidla ustúpia. Problémom však je, že samotné vyliečenie nedokáže zabrániť jej častému opakovaniu mykózy. Na to treba podporiť imunitný systém. V poslednom čase sa u pacientok s opakovanými vaginálnymi mykózami čoraz viac osvedčuje podporná liečba enzýmovými liekmi.

Samozrejme, aj napriek tejto podpornej liečbe enzýmami treba v lete dodržiavať nevyhnutné hygienické a ďalšie opatrenia, aby sa možné riziko vzniku vaginálnych mykóz znížilo na minimum.

Autor: aka