Mlieko a zdravie

O mlieku sa toho napísalo už veľmi veľa. Názory naň sú rôzne – dobré aj zlé. Či škodí alebo neškodí, zavápňuje, odvápňuje , zahlieňuje alebo nie jednoznačne nevie povedať nikto. Záleží asi na tom, čomu sa prikloníte. Netreba ale zabúdať, že mlieko nie je to, čo kedysi bolo a tak ako pri všetkom platí, že to netreba preháňať.

Pohár mlieka pre (ne)silné kosti
Mlieko je zdrojom bielkovín, niektorých vitamínov ako A, D, K a minerálnych látok – vápnika a fosforu. Ďalej v ňom nájdeme mliečny tuk a cukor – laktózu. Už niekoľko rokov sa po školách robí „mliečna osveta“, vidíme reklamy podporujúce konzumáciu mlieka, kde sa dozvedáme o jeho pozitívnych vplyvoch na naše zdravie. Ale je to naozaj tak? Naozaj nám každodenný pohár mlieka zabezpečí pevné a silné kosti či zuby?

Skôr ako mlieko samotné (hoci sme jediné cicavce, ktoré mlieko pijú celý život) by nás mal viac zaujímať jeho pôvod. Preto veľa z nás začína stále viac a viac pochybovať o kvalite pasterizovaného mlieka z obchodu. Bežne dostupné mlieko si totiž pri svojej výrobe veľa svojej pôvodnej výživovej hodnoty nezachová. Ak k tomu pripojíme spôsob chovania a antibiotiká, nie je jeden pohár mlieka denne viac na našu škodu ako na osoh? Hoci mlieko obsahuje vápnik a fosfor, jeho zloženie prekysľuje organizmus a na jeho neutralizáciu, telo vylúči vápnik. Podľa najnovších výskumov mlieko skôr odvápňuje ako zavápňuje. To či mlieko spôsobuje zahlieňovanie žiadny výskum nedokázal, ale osobná skúsenosť je niekedy nad zlato a výskum. Skúste vylúčiť mlieko a všetky mliečne výrobky na nejaký čas (mesiac – dva) a pocítite úžasný rozdiel.

Ak experimentovať nechcete alebo sa mliečnych výrobkov neviete vzdať, skúste si ale potrpieť pri ich kúpe viac na kvalitu ako na kvantitu. Vyberajte si biele kvalitné jogurty, acidofilné mlieka s bifi kultúrou či kvalitné sladké mlieko. Čítajte zloženia a vyhýbajte sa všetkému s nápisom „light“, glukózovo-fruktózovemu sladidlu, farbivám, kukuričnému škrobu či konzervačným látkam. Sem tam nahraďte kravské mlieko kozím alebo rastlinným, ktoré sú omnoho zdravšie.

Čím ďalej viac a viac ľudí trpí intoleranciou na laktózu, čo tiež možno nahráva do kariet mliečnym odporcom. Ak patríte medzi alergikov, alebo ste sa rozhodli nepiť mlieko zo zdravotných či iných dôvodov, vyskúšajte ako náhradu sójové či mandľové mlieko. Pochutnáte si rovnako alebo možno ešte viac a spravíte niečo pre svoje zdravie.

(Zdroj: http://www.momgoesgreen.com/category/milk/)