Zásady bezpečného pobytu na slnku

Na leto sa teší každý z nás. Z roka na rok sa však viac a viac zdôrazňuje ochrana pred nebezpečným slnečným žiarením a zodpovedné používanie ochranných krémov s vysokými ochrannými faktormi. Samozrejme, pobyt na slnku má aj svoje pozitíva, vďaka nemu sa napríklad v tele tvorí vitamín D a vylučujú sa tiež endorfíny, hormóny šťastia. No z globálneho pohľadu je slnko aj nebezpečné, najmä v dnešnej dobe neustále sa zväčšujúcej ozónovej diery.

Koža je označovaná ako najväčší orgán tela. Vylučuje z neho rozličné škodliviny a chráni nás pred vonkajším svetom. Slnenie má na ňu nezanedbateľný vplyv. Okrem zdravotného nebezpečenstva v podobe spálenia kože a vzniku rakoviny kože, či tvorby pigmetových škvŕn, na vás v súvislosti s nadmerným opaľovaním číhajú aj iné riziká. V dôsledku neúmerného a prehnaného vystavovania tela slnečným lúčom, stráca pokožka prirodzenú pevnosť, pružnosť, je viac „zošuverená“, rýchlejšie sa na nej tvoria vrásky a v konečnom dôsledku vyzerá zostanuto. Pri slnení je potrebné dodržiavať nasledujúce pravidlá, odporúčané kožnými lekármi:

1. Na slnko nechoďte medzi 11.00 – 15.00 hodinou

2. Krémom sa natrite vždy, keď idete na slnko, aj vtedy, ak sa nejdete opaľovať

3. Opaľovať sa začínajte postupne a pobyt na slnku postupne predlžujte

4. Natierajte sa vždy aspoň 20 minút pred tým, ako vyjdete na slnko

5. Slnko opaľuje aj v tieni, či pri silnom vetre, kedy pálenie necítite

6. Krémom sa natierajte v pravidelných intervaloch, nezabúdajte na uši a pery

7. Pred slnkom chráňte aj oči, okuliarmi s UV filtrom

8. Nezabudnite na pokrývku hlavy

9. Dodržiavajte pitný režim

10. Používajte prípravky po opaľovaní

Čo znamená SPF? Sun protection faktor – určuje výšku ochrany pred slnkom. V našich zemepisných šírkach by sa mal používať ochranný faktor 15 – 20. Pri pobyte na slnku, alebo na horách však používajte ešte o niečo vyšší ochranný faktor, odporúča sa aspoň 30-tka.

13968876791t