Je koža, bavlna, hodváb pasé?

koža, bavlna, hodváb je pasé_

Mnoho internetových obchodov s módou malo v minulosti problém sa uchytiť. A viete prečo? Pretože si potrebujeme oblečenie jednoducho ochytať. Dotknúť sa ho, trocha ho pomačkať, požmoliť v ruke. A to cez obrazovku počítača nejde…
Chcela som len povedať, že nielen strih a farba sú pri kúskoch, ktoré si vyberáme kľúčové. Prím hrá aj materiál.

Veganská koža?
Aktuálne sa na trhu objavilo množstvo nových materiálov, ktoré prekvapia. Snažia sa šetriť našu planétu a tiež životy zvierat, ktoré kvôli módnemu priemyslu často nehorázne trpia.
Som hrdá, že práve slovenská návrhárka Zuzana Gombošová, ktorej sa pôsobením baktérii na kokosovú vodu podarilo vytvoriť látku podobnú koži (prosím nepýtajte sa ako J). Výsledok je neuveriteľný.

Ananásová kabelka?
Vedeli ste, že z opracovaných listov ananásu sa dá vyrobiť netkaná sieťovina tzv. Piňatext . Celé to vymyslela Španielka Carmen Hijosasová, ktorá hľadala ekologickejšiu variantu ku koži a našla ju.

Papier, ktorý sa dá prať
Pokiaľ ide o tento materiál tak si myslím, že by pre nás nemusel byť až taký neznámy. Kabelky a ruksaky z tohto materiálu patria k dizajnérsky lahôtkam už nejaký ten čas. Určite mnohých prekvapí, že sa z celulózy dajú vyrobiť aj šaty. A dokonca ich môžete celkom oprať.

Je úžasné koľko alternatív existuje a koľko ekologických ciest je schopný nájsť módny premiesel… Dúfajme, že jedného dňa sa stane móda etickou a ekologickou, pretože určite to ide!

 

Autor: AVE
Zdroj: https://www.ananas-anam.com/products/, http://made-from-malai.com, https://uashmama.sk/collections/tasky-a-kabelky