Májové alergie stále útočia

Počet pacientov s astmou každoročne narastá. U detí je to dokonca najčastejšie neprenosné ochorenie. Astme, ktorá sa považuje za najvyššie štádium ochorenia, predchádza alergia. Či už trpíte alergiou alebo astmou, vedzte, že aj tieto civilizačné ochorenia môžete mať pod kontrolou.

Nevyhnutným predpokladom pre úspešnú liečbu je obojstrannú spoluprácu lekára a vás – pacienta. Aj keď ide o nevyliečiteľné ochorenia, správna liečba vám umožní dobrú kvalitu života bez výrazných obmedzení.

Aby ste sa v tejto problematike ľahšie orientovali, prinášame vám prehľad období zvýšenej peľovej aktivity. Na Slovensku máme tri hlavné obdobia, kedy je zvýšený výskyt peľovej alergie. Na začiatku jari začnú trápiť alergikov najmä pele drevín. V marci topole, liesky, jelše, v apríli najmä brezy, hraby či jasene. Druhá polovica jari a začiatok leta sú spojené s peľom májových tráv, ktoré sa môžu vyskytovať v prírode až do konca leta. Máj je charakteristický ajpúpavami, pagaštanom ale aj obilninami ako raž či v menšom kukurica. Májové trávy začnú ustupovať až v polovici leta a pribúdajú astrovité byliny.

Peľovou alergiou trpí najmä naša dýchacia sústava. Pri strete s alergénom dochádza k neprimeranej reakcii organizmu a vzniká zápalová reakcia na slizniciach či koži. Príznakmi peľovej alergie sú najmä nádcha, kýchanie, svrbenie hrdla, očí, kože, opuchy, slzenie očí, výtok z nosa. Môže sa však objaviť aj bolesť hlavy, zápal spojiviek, ekzém či astma. Ak máte podozrenie, že môžete byť na nejaký peľ alergický, navštívte alergológa, ktorý vám robí potrebné testy a vyšetrenia a nastaví vás na liečbu.

Na nádchu vám poslúžia spreje do nosa a na začervenané oči kvapky do očí pre alergikov. Nezabúdajte na tzv. respiračnú hygienu. Na pravidelnú dennú hygienu nosa používajte vhodné prípravky, ktoré sú voľne dostupné v lekárňach. Odporúčame vám napríklad 100% prírodný nosový sprej Stérimar Mangán. Ten obsahuje čistenú morskú vodu, ktorá pochádza z hlbokých vôd okolo francúzskeho mesta St. Maolo. Stérimar je vhodný aj pre deti, nie je návykový a môžete ho používať dlhodobo. Stérimar Mangán vám pomôže zbaviť nosovú sliznicu peľových alergénov a zmierniť prejavy alergickej nádchy. Bude sa vám ľahšie dýchať, spať a váš nos vám bude za to vďačný. Viac na www.sterimar.sk