Chrániť si zrak sa oplatí

Zrejme všetci poznáme nepríjemný stav unavených či suchých očí. Dlhé vysedávanie pred monitorom, alebo dlhodobé nosenie kontaktných šošoviek nám veru neprospieva. Lyžičky, studené obklady, vrecúška od čaju alebo krátke cviky pomôžu malé problémy očí odstrániť…

Unavené oči
Ak vás trápia unavené oči a chcete ich upokojiť, môžete si pravidelne svoje oči vyplachovať studenou vodou. Veľmi účinným prostriedkom na unavené oči je aj harmančekový čaj. Prikladajte si obklady na zatvorené oči, práve harmanček poskytne rýchlu úľavu a zmierni aj viečka.

Ak máte doma čerstvú uhorku, narežte ju na plátky, ľahnite si a položte plátky na oči. Nechajte pôsobiť zhruba desať minút. Keďže obsahuje veľa vody, pôsobí proti únave očí. Ak potrebujete svoje oči osviežiť, priložte si na oči studené lyžičky.

Suché oči

Suché oči máme kvôli nedostatku vlhkosti alebo aj kvôli niektorým liekom. Aby sa oči dostali opäť do formy, je nutné zvlhčovať ich prísunom dôležitých živín ako je vitamín E, C a horčík. Aby sa stav suchých očí neopakoval, mali by sme sa vyhýbať zafajčeným či veľmi klimatizovaným miestnostiam. Ak nosíte kontaktné šošovky a pociťujete nepríjemný stav, zrejme by ste si ich mali vymeniť alebo zvoliť iný typ šošoviek.

Pomáha aj čierny čaj. Vrecúško z neho nechajte vychladnúť a položte na oko príp. obe oči. Nechajte pôsobiť minútu, dve.

Dobré videnie a zdravý zrak si vyžaduje aj prevenciu. Užívajte preto vitamín C, A a E. Vaša strava by mala byť vyvážená a doplnená o citrusové plody, brokolicu, orechy, paradajky. a mrkvu. Vitamín A nájdete napríklad v mangu.

Účinok v podobe kvapiek i cvikov

Činnosti ako je pozeranie do monitora či televízora škodia nášmu zraku. V lekárni je niekoľko očných kvapiek, ktoré nepríjemnému pocitu môžu zabrániť. Pomáhajú aj rôzne cvičenia. Zadívajte sa na vzdialené miesto na nejaký čas. Ak je pre vás práca na počítači nevyhnutá, postavte si ho tak, aby naň dopadalo denné svetlo zboku. Robte si pauzy, oči na chvíľku zatvorte a nechajte odpočívať. Ak cítite únavu alebo miernu bolesť, priložte si na oči dlane, ktoré si predtým poriadne pošúchate o seba. Popritom pomaly dýchajte a predstavujte si čiernu farbu.

Je niekoľko spôsobov, ako nepríjemné pocity zmierniť. Chrániť zrak sa totiž oplatí.

Zdroje: http://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/clanok/26301-zopar-receptov-na-unavene-oci/, http://zivot.cas.sk/clanok/5343/ach-tie-oci

Foto: http://www.pattiknows.com/wp-content/uploads/2014/02/tired-eyes.jpg