Ako na starostlivosť a čistenie sedacích vakov?

Zdroj foto: alexanderwhite / Shutterstock.com

Sedacie vaky sú jedinečným kusom nábytku, ktorého popularita v poslednom období naberá na obrátkach. Či už sa chcete pohodlne skrútiť do klbka alebo sedieť vzpriamene, sedacie vaky je možné tvarovaním jednoducho prispôsobiť akejkoľvek polohe. Ako na správnu starostlivosť a údržbu, aby ste predĺžili ich životnosť?

Starostlivosť o sedací vak

Čím lepšie budete so svojím sedacím vakom zaobchádzať, tým dlhšie vám bude slúžiť. Špecifické nároky sa odvíjajú od materiálu, z ktorého je sedací vak vyrobený – tieto pokyny zvyčajne nájdete na štítku daného výrobku. Nižšie však uvádzame niekoľko bodov, ktoré majú jednotlivé materiály v kontexte starostlivosti zhodné:

  • Aj keď je možné niektoré sedacie vaky umiestniť do exteriéru, stály pobyt sa tu neodporúča. Väčšina textílií nie je odolná voči UV žiareniu, a tak pri dlhodobom vystavení slnečným lúčom či iným nepriaznivým podmienkam môžu sedacie vaky strácať svoju žiarivú farbu a blednúť.
  • Sedací vak by ste mali udržiavať naplnený. Bez ohľadu na výplň, vak časom začína strácať svoj tvar a vyzerá ako vyfúknutý. Preto je potrebné granulát doplniť do pôvodného objemu – pozor, nepreplňujte ho, aby ste nepoškodili švy. Ochránite ho tak pred trvalým zdeformovaním a sedenie bude naďalej komfortné.
  • Neumiestňujte sedací vak do blízkosti výhrevných telies, napr. radiátorov alebo krbov. Pozor tiež na podlahové kúrenie. Prílišné teplo môže spôsobovať degradáciu výplne. Sedací vak preto častejšie premiestňujte alebo ho nenechávajte priamo na podlahe (podložte ho napr. kobercom).

Aj keď sú sedacie vaky vyrobené z pevných materiálov, často napríklad z eko kože, dávajte pozor, ako s nimi zaobchádzate. Obzvlášť pri detských sedacích vakoch hrozí poškodenie švov, ak vaše ratolesti neupozorníte, aby do nich neskákali. Áno, vieme. Skočiť do komfortného sedacieho vaku je naozaj lákavé, a to nielen pre deti.

Čistenie sedacieho vaku

Aj tu platí, že každý výrobok je dodávaný so špecifickými pokynmi, ako daný sedací vak čistiť. Nemusíte sa však obávať, údržba je jednoduchá. Sedacie vaky zbavíte prachu pomocou vysávača, s ktorým sa dostanete do všetkých záhybov a švov a povrch zotriete navlhčenou handričkou. Chemické čistidlá nie sú vhodné – môžu trvalo poškodiť poťahový materiál alebo zmeniť jeho farbu. Sedacie vaky nie sú zvyčajne určené na pranie v práčke ani sušenie v sušičke. Nechajte ich voľne uschnúť na vzduchu, ideálne v tieni.

Zdroj: Alžbeta B.