10 krokov ako správne degustovať ovocné destiláty

Mnohí z nás sa naučili, ako správne vychutnať víno, oceniť jeho vôňu, plnú chuť, buket. Keď si však chceme pripiť ovocným destilátom, dopúšťame sa nezriedka chýb. Ako si správne vychutnať kvalitný ovocný destilát, vám poradí Gyula Szanyó, Master Pálinka Engineer, zo spoločnosti ST. NICOLAUS.

01. Nechladiť, nemraziť!
Aby sa chuť ovocia v nápoji naplno rozvinula, destiláty by ste mali servírovať pri teplote 16°C – 18°C. V žiadnom prípade by ste ho nemali podávať ani piť chladený
a už vôbec nie zmrazený. Podchladením síce môžeme zakryť chyby destilátu, ale prichádzame o to najcennejšie – vôňu a chuť po ovocí, z ktorého je vyrobený.

02. Pozor na pikantné jedlá
Ak si chcete ovocný destilát skutočne vychutnať, mali by ste aspoň na dve hodiny pred degustáciou zabudnúť na cigaretu a kávu. A pozor aj na menu – pikantné
a korenisté jedlá môžu otupiť naše chuťové bunky.

03. Začať celkom zľahka
Degustáciu začíname jemnejšími, menej výraznými destilátmi, ktoré sú vyrobené z jadrového ovocia (napr. jablkovica, hruškovica), pokračujeme kôstkovinami (napr. marhuľovica, slivovica) a nakoniec si necháme bobuľové a lesné ovocie (napr. malinovica, bazovica). Destiláty dozrievané v sude a odležané na ovocí by mali byť degustované ako posledné.

04. Koľko pohárikov
Pokým o vínach sa takmer všetko dozvieme už z vône, destiláty musíme ochutnať a najlepšie aj vypiť. Pri pohárikoch 1-2 cl môžeme degustovať 8 až 9 destilátov tak, že vnímame všetky odtiene chutí a vôní.

05. Čo si všímať
Pri degustácii ovocných destilátov hodnotíme intenzitu a harmóniu chutí a vône. Pri dozrievaných alebo odležaných druhoch je dôležitá aj farba.

06. Pohár
Pri degustácii ovocného destilátu je dôležitý aj správny pohár – číre sklo, vyššia stopka, tulipánový tvar. Prečo práve tulipán? Spodná časť pohára je širšia, aby plocha  na vyparovanie bola čo najväčšia a užší vrch zasa koncentruje ovocnú arómu. Dôležitá zásada: destilát sa nalieva len do najširšieho miesta, nie doplna.

07. Farba
Podobne ako pri víne, aj pri ovocnom destiláte pohľadom hodnotíme farbu. Prezrádza veľa o type destilátu, spôsobe zrenia, veku. Pravý ovocný destilát je číry aj po dvadsiatich rokoch, výnimkou môže byť destilát vyrobený z čiernych ríbezlí a čiernej bazy. Zafarbený môže byť aj vtedy, ak dozrieval v sudoch alebo na čerstvom
či sušenom ovocí.

08. Vôňa
Pohár s destilátom nakláňame do bokov, nekrúžime nápojom ako pri víne, ale jemne viackrát privoniame a snažíme sa zachytiť čuchom aj tie najjemnejšie odtiene vône.

09. Chuť po dúškoch
Ovocný destilát chutnáme po malých dúškoch. Necháme ho chvíľu v ústach, pričom skúmame jeho konzistenciu, plnosť, hladkosť. Chuť a vôňa ovocia, z ktorého je vyrobený, je v nápoji prirodzene najvýraznejšia.

10. Tajný tip: suchá skúška
Keď sme ochutnali destilát, po niekoľkých minútach privoniame k prázdnemu poháru. Pohár môžeme zohriať v dlani, tak zintenzívnime odparovanie zvyšku a dostaneme ucelený obraz o destiláte: jeho kvalite a plnosti. Budete prekvapení, aké krásne arómy sa ešte uvoľňujú z prázdneho pohára.

Pripravila: Eva

ST.NICOLAUS Exclusive Edition