Gastro

Čo s úrodou ovocia a zeleniny?

uchovajte plody tak, aby ostali čo najdlhšie zdravé

Bohatá úroda je pre všetkých záhradkárov odmenou za ich prácu a celoročnú starostlivosť. Práve leto je dobou, kedy dozrieva veľa druhov ovocia i zeleniny a pokiaľ patríte medzi šikovných pestovateľov, musíte riešiť, ako s veľkou úrodou naložiť. Ak nie je vo vašich silách všetko ihneď skonzumovať, spracujte a uchovajte plody tak, aby ostali čo najdlhšie zdravé a navyše aby vám ešte priniesli úžitok. 

V lete dozrieva celý rad plodov. Z ovocia to sú napríklad jahody, broskyne, hrušky, jablká, marhule, slivky, čerešne, zo zeleniny cukety, kaleráb, mrkva, kapusta, uhorky alebo napríklad karfiol. Výbornou cestou, ako z nich vyťažiť čo najviac aby sa nepokazili, je spracovať  ich – či už zmrazením alebo zavarením. Tak si totiž môžete užívať ich chuť a priaznivé účinky po celý rok.

Ak sú jednotlivé plody nakrájané či nastrúhané, záleží už len na vás, ako s nimi ďalej naložíte. Rýchle spracovanie zeleniny určite oceníte pri príprave čerstvých šalátov. Univerzálny krájač ušetrí nielen váš čas, ale aj výsledok bude viac lahodiť oku i chuťovým pohárikom. Bez námahy pripravíte krájaný miešaný zeleninový šalát, na jemno nastrúhaný mrkvový či uhorkový šalát, jednoducho zhotovíte obloženú misu pre návštevu. Pohostenie pre viac hostí potom nebude len rýchle a estetické, ale navyše aj zdravé. Pokiaľ zeleninu nespracujete ihneď, môžete ju rovno zmraziť a pri varení ju mať vždy po ruke.

Ak chcete získať z plodín čo najviac vitamínov a minerálov, zvoľte pomalé odšťavovanie. Pravidelná konzumácia ovocných a zeleninových koncentrátov posilňuje imunitný systém, detoxikuje organizmus a dodáva vášmu telu potrebnú energiu.

Autor: Martin Šemík
Foto: Shutterstock

 

uchovajte plody tak, aby ostali čo najdlhšie zdravé

Click to comment

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top