Baza čierna v kuchyni aj lekárničke

baza čierna

Tento všadeprítomný a všeobecne známy ker, niekedy až strom, skrášľuje svoje okolie až dvakrát do roka.

Úžitočné kvety aj bobule
Na jar sa zbierajú jeho kvety, na jeseň sa potom zbierajú plody. Kvety obsahujú užitočné silice, triesloviny, glykozidy, organické kyseliny a vitamín C. Kvet bazy čiernej je potopudný aj močopudný, nálev z kvetov sa používa vnútorne pri prechladnutí a pri horúčkovitých ochoreniach dýchacích ciest, na tíšenie kŕčov tráviaceho traktu a pri nadúvaní. Plody obsahujú cukry, kyselinu jablkovú, triesloviny, pektín, vitamíny C a A, skupinu vitamínov B a kyselinu pantoténovú. Vo farmácii sa používajú hlavne kvety ako súčasť čajov proti prechladntiu. Baza čierna pomáha aj pri migrénach a ischiatických zápaloch.

Na bolesti kolena
Bazový list môže prekvapivo pomáhať pri bolestiach kolena, kde pomôže aj „vytiahnuť vodu z kolena“. Čerstvé listy sa rozdrvia, pomelú alebo naklepú, až pustia šťavu, chorý kĺb sa nimi obloží, preloží sa kúskom plátna a obviaže sa. Na zábal stačí asi jedna hodina.

Farbivo
Využíva sa nielen pri výrobe sladkostí a mliekárenských výrobkov v potravinárskom priemysle, ale aj v textilnom priemysle ako prírodné farbivo.

Na liečenie
Baza má jednoznačne liečebné účinky, predovšetkým protizápalové. Využíva sa hlavne pri prechladnutiach, na vredy, popáleniny a rezné rany a jej spracovanie je veľmi rôznorodé… Bazová šťava a plody, ale aj čaj z kôry a kvetov sú osvedčené domáce lieky proti nachladnutiu. Plody obsahujú vitamín C, B a ovocné kyseliny, éterické oleje, ktoré sa nachádzajú aj v kvetoch, flavonoidy, a predovšetkým atokyán, ktorý dodáva farbu kvetom aj plodom. Pôsobí ako antioxidant, chráni bunkové membrány pred pôsobením škodlivých voľných radikálov, spomaľuje proces starnutia buniek.

Pozor!
Plody bazy sú mierne jedovaté, obsahujú sambunigrín, nekonzumujte ich surové.

Bazový lekvár
1,5 kg zrelých bobúľ varte v 4 dl vody, 2,5 kg očistených a nakrájaných jabĺk povarte osobitne v 4 dl vody, pridajte 1 kg cukru a 1 kg želírovacieho cukru. Zmesi zmiešajte a varte do zhustnutia. Na záver pridajte 1,5 dl rumu, ešte povarte a naplňte poháre.