Zdravšie alternatívy bieleho cukru

Biely cukor je síce neodmysliteľnou súčasťou našej domácnosti, no jeho nadmerný príjem nikomu z nás neprospeje, i keď sa vyrába zo zdravej cukrovej repy. Spôsobuje vysokú hladinu tukov v krvi, poškodenie pečene, bolesti kĺbov. Preto si treba radšej vybrať jeho alternatívy.

Konzumácia bieleho cukru nášmu zdraviu neprospieva. Keďže prináša ďaleko viac negatívnych stránok ako pozitív, stačí ho nahradiť zdravšími alternatívami.

Stévia cukrová
Stévia cukrová alebo sladidlo budúcnosti je vhodná pre diabetikov a ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Keďže nespôsobuje výkyvy v rámci krvného cukru, je vhodná pre každodennú konzumáciu. Stačia dva až tri lístky, ktorými si osladíte svoj čaj i kávu.

Med
Med je sladidlo, ktoré by nemalo chýbať v žiadnej domácnosti. Je bohatý na vitamíny a živiny. Aj tým sa líši od bieleho cukru. Jeho kalorická hodnota je možno rovnaká ako cukor, no každopádne je zdravší ako biely cukor. Vďaka dvom lyžičkám medu máte silnejšiu imunitu. Obsahuje antioxidačné, antiseptické a probiotické účinky. Napomáha teda hojeniu rán, bojuje aj proti patogénom a podporuje rast pozitívnych baktérií v črevách. Za najzdravší spôsob sladenia sa dodnes považuje práve toto najstaršie sladidlo.

Palmový / kokosový cukor
Čo sa týka chuti, kokosový cukor je sladký ako biely cukor. No výhodou tohto druhu cukru spočíva v tom, že obsahuje nízky glykemický index. Pozitívne účinky tohto cukru ocenia najmä ľudia s ochorením srdca a so žlčovými kameňmi. Taktiež je vhodný pre onkologických pacientov.

Javorový sirup
Javorový sirup vyrábaný z miazgy javora je vhodný na osladenie pečiva, koláčov. Obsahuje prírodné cukry – glukózu a fruktózu, ale aj vápnik, železo, vitamíny skupiny A a B a niekoľko ďalších prospešných látok.

Agávový sirup
Čo sa chuti týka, je sladší ako cukor i med. Získava sa z kaktusov agáve, ktoré pochádzajú z oblastí strednej Ameriky. V porovnaní s cukrom je ale menej kalorický a výživnejší. Podobne ako sévia nespôsobuje výkyvy krvného cukru.

Xylitol
V porovnaní s bielym cukrom nekazí zuby. Jeho kalorická hodnota je o 40% nižšia ako hodnota bieleho cukru.

Trstinový cukor
Rozdiel medzi ním a bielym cukrom nespočíva len vo farbe, ale aj v samotnom obsahu živín. Pri jeho spracovaní sa uchovávajú cenné prírodné zložky. Jeho prirodzenou súčasťou je trstinová melasa bohatá na cenné minerály ako horčík, železo, zinok a pod.

Zdroje: http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/352958-existuje-sladsia-a-zdravsia-chut-ako-poskytuje-cukor-a-nie-jedna/, http://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/sladte-zdravsie-cukor-ma-ve-a-zdravych-alternat

Foto: https://gaiatrocchia.files.wordpress.com/2015/01/miele-o-zucchero