Kuchyňa

Zavarme si letné zásoby, v zime potešia!

Zavarme si letné zásoby ovocia

Každý si pamätá výborné vône v babičkinej kuchyni. No a ešte viac to voňalo keď babička zavárala, alebo nebodaj piekla.

Prinášame zopár nových receptov, ktoré budú mať tiež veľký úspech, možno aj u babičky!

Jahodový džem s brusnicami a ovocným cukrom
Stačí na: asi 2 a ½ pohára cca 375 ml
Doba prípravy: asi 25 minút

Prísady:

·        600 g očistených jahôd

·        50 g sušených brusníc

·        50 ml 100% jablkovej  šťavy

·        1 balenie želírovacieho ovocného cukru

Príprava:

1.   Vo veľkom hrnci čiastočne rozmixujeme jahody s brusnicami ručným ponorným mixérom tak, aby v zmesi zostali aj kúsky ovocia.

2.   Rozmixovanú zmes dôkladne premiešame s jablčnou šťavou a želírovacím ovocným cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a za stáleho miešania varíme minimálne 3 minúty.

3.   Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej.

4.   Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP: Miesto sušených brusníc môžeme použiť aj iné sušené ovocie. Napríklad sušené marhule, slivky nebo datle.

 

Jahodový topping
Stačí na: asi 5 pohárov cca 500 ml
Doba prípravy: asi 25 minút

Prísady:

·        1,5 kg jahôd očistených a nakrájaných

·        1 l vriacej vody

·        500 g cukru

·        1 balíček kyseliny citrónovej

·        1 balenie želírovacieho cukru

 

Príprava:

1.   Jahody zalejeme vriacou vodou a necháme 20 minút odstáť. Cez sitko precedíme do väčšieho hrnca a zvyšnú šťavu z jahôd vytlačíme.

2.   Do jahodovej šťavy pridáme cukor, kyselinu citrónovú a želírovací cukor a dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne, za stáleho miešania, minimálne 5 minút povaríme.

3.   Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov, ktoré dobre uzavrieme. Uchovávame v chlade!

Tip: Jahodový topping obsahuje 42% jahôd. Výborne sa hodí ako omáčka na vanilkovú zmrzlinu alebo na puding. Ak šťava vo fľaši zhustne, pred podávaním pretrasieme.

Ako stvorené pre zmrzlinové poháre a dezert.

 

Malinový džem s čokoládou
Doba prípravy: asi 35 minút
Vystačí na: asi 4 poháre cca 350 ml

Prísady:

·        100 g horkej čokolády

·        1 kg malín

·        1 balíček Gelfixu 3:1

·        350 g cukru

Príprava:

1.   Čokoládu nasekáme na menšie kúsky. Do väčšieho hrnca vložíme maliny. Obsah balíčka Gelfix 3:1 zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.

2.   Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Pridáme čokoládu a za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej.

3.   Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

Tip: Pridaním čokolády sa skráti doba trvanlivosti džemu na 6 mesiacov.

Zdroj: Lujza B.

 

To Top