Zaváranie krok za krokom v multifunkčnej parnej rúre

Letné mesiace nie sú len v znamení hojnosti slnka a pohody, ale aj ovocia a zeleniny v záhradách či na trhoch. Nemožno sa potom čudovať, že každá správna gazdinka v zime rada siahne po zaváraninách vlastnej výroby. Skúste tento rok niečo nové a pripravte si kompóty alebo lekvár v multifunkčnej parnej rúre Electrolux. Uvidíte, neoľutujete!

Vďaka pare odhalíte skutočný chuťový potenciál potravín, ktoré bežne konzumujete. Príprava pokrmov v multifunkčnej parnej rúre Electrolux totiž zvýrazní prirodzenú chuť každej ingrediencie. Varenie v pare navyše uchová všetky vitamíny, stopové prvky i živiny potravín. Pokrmy potom nie je potrebné výrazne soliť či koreniť, dokonca nie je potrebné ani pridávať tuky. Para vylepší každú surovinu a je skvelým pomocníkom dokonca aj pri zaváraní. Špeciálny zavárací program multifunkčných parných rúr Electrolux nájdete priamo v menu v podponuke Špeciality.

Šikovné tipy na skvelé zaváranie
Keď sa pustíte do zavárania v parnej rúre, vždy umiestnite plech na pečenie na najnižšiu možnú polohu roštu. Nalejte do neho pol litra vody a postavte poháre na zaváranie. Týmto malým trikom bude v rúre ideálna vlhkosť. Zaváracie poháre naplňte rovnomerne a starostlivo ich uzavrite. Vkladajte ich tak, aby sa žiadne navzájom nedotýkali.

Dôležité však je používať iba poháre určené výhradne na zaváranie. Nepoužívajte však poháre so závitom alebo bajonetovým uzáverom. Všetky poháre by tiež mali byť rovnako veľké.

Mäkké ovocie, ako sú jahody, čučoriedky alebo maliny, zavárajte pri teplote 160-170 °C po

Preparatiion of Polish or Russian picked mushrooms preserved in salt and vinegar.

dobu 35-45 minút od doby, kedy začne tekutina v pohároch perliť. Rovnakým spôsobom pripravujte aj kôstkoviny, ako hrušky, slivky alebo dule. Jediným rozdielom je to, že po 35-45 minútach od začiatku perlenia znížite teplotu multifunkčnej parnej rúry Electrolux na 100 °C. Zaváraniny potom necháte 10-15 minút mierne dôjsť.

Väčšinu najbežnejších druhov zeleniny, ako je mrkva, uhorka, kaleráb, hrášok a špargľa, je potrebné zavárať v parnej rúre dlhšie než ovocie. Poháre s nakladanou zeleninou nechajte v rúre pri teplote 160-170 °C po dobu jednej hodiny. Mrkvu a všetky druhy nakladanej zeleniny nechajte potom v rúre pri 100 °C po dobu 10 minút ešte dôjsť. Kaleráby, hrášok a špargľu nechajte odpočívať v rúre ešte ďalších 10 minút dlhšie.

Uvidíte, že keď v zime otvoríte pohár s vlastnou zavarenou zeleninou či ovocím, nepoteší to len vás samých, ale ocenia to najmä vaši hostia. Tí si isto radi pochutnajú na lahodných a kvalitných dobrotách, ktoré im naservírujete.

Náš tip:
Využite pri zaváraní pomôcky z predajní Tchibo
Funkčná vareška
Základné vybavenie kuchyne pre prípravu tých najchutnejších pokrmov? Predsa šikovná vareška! Táto z Tchibo má silikónové opláštenie šetrné k povrchu hrncov a panvíc. Vareška s tvarovaným rohom pre efektívne miešanie je odolná proti teplotám od –30 °C do 230 °C. Možno ju zavesiť na okraj hrnca. Predbežná cena: 6,99 €.