Počas sezóny je k dispozícii čerstvá zelenina zo záhradky, na mimosezónne obdobie si ju môžeme rozličným spôsobom zakonzervovať. My vám na spestrenie prinášame niekoľko tipov na nakladanie zeleniny do oleja.
Nakladanie zeleniny, byliniek, rýb alebo syra do oleja patrí k najstarším metódam konzervovania potravín. Olej potraviny vzduchotesne uzavrie, a tak nemajú hnilobné baktérie šancu. Vhodné sú jemné rafinované oleje ako slnečnicový či repkový – neprebíjajú totiž chuť nakladaných pochutín.
Zaujímavé chute získate použitím byliniek a korenia. Vyskúšajte napríklad sušené paradajky v oleji. Paradajky rozrežte na štvrtiny a dajte na plech vystlaný papierom na pečenie rozrezanou časťou nahor. Osoľte a okoreňte a pokvapkajte trochou oleja. Rúru vyhrejte na 150 stupňov, znížtena 60 – 70 stupňov a pečte približne 4 hodiny alebo kým paradajky nie sú dostatočne vysušené. Potom dajte paradajky do pohára, pridajte cesnak a zalejte výberovým Raciolom s bazalkou. Poháre musia mať vzduchotesný, najlepšie skrutkovací uzáver. Najvhodnejšie sú poháre s menším obsahom – maximálne pol litra.
Do oleja sa najviac nakladajú:
• huby – celé aj väčšie nakrájané
• papriky celé aj rezy
• karfiol rozobratý na ružičky
• paradajky menšie celé alebo sušené kúsky
• syry – ementál, gouda, plesňové
• ryby nakrájané na kúsky, menšie celé
• bylinky
Pred nakladaním je dobré huby, papriky bez jadrovníkov a ružičky karfiolu niekoľko minút povariť vo vode alebo v octovom náleve, potom nechať odkvapkať a vychladnúť. Syry nakrájajte na menšie kúsky, z plesňových odstráňte vonkajšie plesne. Suroviny naukladajte do pohárov a zalejte olejom, ktorý je možné aj ochutiť. Do oleja pre nakladanie syrov a rýb sa hodí strúčiky cesnaku alebo chilli papričky, do oleja pre huby a zeleninu rôzne korenia.
Jednoduchým a vynikajúcim pomocníkom sú výberové oleje Raciol s bylinkami a korením. Chute a aróma byliniek spolu s ďalšími ingredienciami už olejom prešli, tým pádom sú intenzívnejšie a aj chuťovo výraznejšie. Experimentovať môžete s rôznymi variantmi: s bylinkami, cesnakom, sušenými paradajkami a chilli. Poháre po naplnení dôkladne uzavrite a uložte do chladného a tmavého prostredia.
V oleji naložená zelenina, huby, syry, ryby a bylinky sa väčšinou nezavárajú, pri správnom uskladnení vydržia 3 až 6 mesiacov. Konzumovať odporúčame najskôr po uplynutí jedného týždňa.
Paprika v oleji
Príprava: 15 min Varenie: 15 min
Suroviny:
5 kg paprík
1 a 1/2 l vody,
1/2 l octu,
200 g cukru,
100 g soli,
300 ml oleja Raciol výberový
Postup:
Papriky umyte, zbavte jadra a semiačok a nakrájajte na približne rovnaké plátky a povarte asi 2 minúty v náleve. Papriku vyberte, dajte do pohárov a nálev nechajte prevrieť. Horúcim nálevom naplňte poháre, otočte viečkom dole a nechajte vychladnúť zabalené v deke.
Viac informácií na www.sLaskouPreRodinu.sk