Zásady efektívneho skladovania potravín vo vašej kuchyni

Zdroj foto: vlastné / XXXLutz.sk

Správne skladovanie potravín nie je len o udržiavaní čerstvosti a zachovaní chuti, ale aj o minimalizovaní odpadu a zlepšení organizácie v kuchyni. Pozrite sa na odporúčané spôsoby uskladnenia, ktoré vám pomôžu ušetriť čas, peniaze a dosiahnuť tú najvyššiu bezpečnosť a kvalitu jednotlivých surovín.

 

Potraviny môžeme vo všeobecnosti kategorizovať do dvoch základných skupín, a to na:

  • rýchlo sa kaziace potraviny – potrebné uchovávať v chlade,
  • suché potraviny – možné uchovávať na suchom tmavom mieste v skrinkách, ideálne v transparentných dózach do kuchyne s uzatvárateľným vekom.

 

Skladovanie potravín podliehajúcich skaze

Rizikové potraviny, ktoré sa rýchlo kazia a sú dobrou živnou pôdou pre baktérie (napr. mliečne a mäsové výrobky, vajcia atď.) je potrebné skladovať v chlade, tzn. v chladničke alebo mrazničke.  Zároveň ich môžeme rozdeliť na potraviny na priamu spotrebu, pri ktorých nie je potrebné žiadne ďalšie spracovanie a na surové potraviny.

 

Pri skladovaní rizikových potravín v chladničke platí niekoľko zásad:

  • Teplota v chladničke by sa mala pohybovať na úrovni päť alebo menej °C. Teplota v mrazničke by mala byť nižšia ako – 15 °C.
  • Potraviny určené na priamu konzumáciu alebo jedlo, ktoré už bolo nakrájané, či inak spracované, skladujte na najvyšších poličkách.
  • Naopak, surové potraviny skladujte v uzavretých alebo minimálne v prikrytých nádobách na najnižších poličkách – obsahujú najväčšie množstvo mikroorganizmov a mohlo by tak dôjsť ku kontaminácii iných jedál.
  • Nevkladajte do chladničky horúce jedlá. Vždy počkajte, kým vychladnú na izbovú teplotu – mohli by ovplyvniť teplotu ostatných potravín v chladničke.
  • Varené jedlá skladujte maximálne tri dni.

 

Skladovanie suchých potravín

Suché potraviny, ktoré majú zvyčajne dlhšiu dobu trvanlivosti, je možné skladovať v kuchynských skrinkách. Aby ste zabránili ich napadnutiu hmyzom (náchylná je napr. múka, ryža alebo strukoviny), zaobstarajte si vzduchotesné obaly, uzatvárateľné sklenené dózy alebo iné kuchynské doplnky, napr. boxy na pečivo.

Vyberajte suché a tmavé miesto, ktoré je vzdialené od zdrojov vlhkosti a tepla. Tieto faktory môžu ovplyvniť kvalitu a trvanlivosť potravín. Ide napríklad o kuchynský drez, umývačku riadu či rúru. Teplo môže navyše zvyšovať vlhkosť v danom mieste, čo vytvára dobré podmienky pre mikroorganizmy a plesne.

Zdroj foto: vlastné / XXXLutz.sk

Najlepšie kuchynské doplnky na uskladnenie potravín

Obe skupiny potravín je potrebné skladovať v uzatvárateľných nádobách, aby nedošlo ku kontaminácii, aby bola udržiavaná ich čerstvosť a zabránilo sa napáchnutiu. Využívať môžete:

  • Hermeticky uzatvárateľné nádoby – ideálne priehľadné s nastaviteľnou veľkosťou, netoxické, bez použitia BPA.
  • Dózy do kuchyne – transparentné, s uzatvárateľným vekom. Dobrou vlastnosťou je aj teplovzdornosť a možnosť umývania v umývačke riadu. Vyberajte dózy štandardných tvarov, ktoré je možné na seba stohovať a šetriť tak miesto.
  • Vákuové vrecká – vákuovacie vrecká môžete použiť napr. na mäso, sušené potraviny, ovocie a zeleninu. Oproti klasickému spôsobu dokážete predĺžiť dobu skladovania v chladničke z jedného týždňa až na šesť týždňov, v mrazničke z cca šesť mesiacov až na dva roky.

Zdroj: Alžbeta B.